Září v zeleninové a ovocné zahradě

Před pár dny jsme si řekli co by bylo fajn udělat během září v okrasné zahradě a tím práce samozřejmě nekončí. Je třeba se postarat také o ovoce a zeleninu, a že té práce bude dost. Člověk pěkně procvičí záda v záhonech i při sbírání popadaného ovoce.

Meruňky

JablkaZářijové ovoce

Září je měsícem sklizně především jablek, pokud nejsou ještě dostatečně zralá a blíží se chladné dny, přeneste je dovnitř a nechte je dozrát zde. Také pozdní švestky a hrušky jsou právě teď náplní práce na zahradě. Jak poznat zralou hrušku? Hruška je zralá, když pouhým pootočením oddělíte její stopku. V případě, že se ovoce válí po zemi je třeba jej co nejrychleji posbírat a uskladnit. Pokud necháte ovoce ležet na zemi, nevyhnete se plísním a jiným chorobám. V případě, že je stále teplo, není vhodné posbírané ovoce okamžitě uskladnit. Nechte jej aspoň přes noc ochladit, teprve potom přemístěte na tmavé a chladné místo.

Pěstujete hroznové víno? Je třeba odstranit lístky, kolem hroznu by neměly být žádné, tak dopřejete hroznům více slunce a tím více si později pochutnáte.

Co se týče ostružin a malin, po sklizni je třeba plodící výhony ostříhat a to až u země, aby nové výhony měly co nejvíce místa.

Sadíme ovocné stromky

V září je v hodná doba k výsadbě nejrůznějších ovocných stromů. Pokud fandíte těm zakrslým, které vytvoří chutný a vzhledný plot, nezapomeňte je sázet od sebe ve vzdálenosti aspoň 50 centimetrů. Již vysazené stromky je dobré v průběhu září formovat. Nechte jednu hlavní dlouhou větev a kolem ní větší počet postranních větviček a délce asi 30 centimetrů.

Exotické kiwiPaprika

Chcete trochu zaexmperimentovat s exotickými plody? Září je jako dělané pro výsadbu i sklizeň kiwi. Co se týče sadby, ihned po zasazení je třeba rostlinu důkladně ostříhat. Pro sklizeň je nutné zasadit vedle sebe samčí a samičí rostliny. Jestliže už kiwi na zahrádce máte a na konci září ještě nejsou plody zralé, bude lepší je sklidit a nechat dozrát uvnitř.

Zářijová zelenina

Zeleninové zahrada, tady to bude větší dřina. Nepůjde pouze o příjemnou sklizeň, ale také o rytí a pletí záhonů, což už pro každého taková radost není. Je čas sklidit zeleninu citlivou na mráz, tedy okurky, rajčata, cukety, papriky a dýně, klidně je také můžete nechat dozrát uvnitř. Až budete mít zeleninu sklizenou, nezapomeňte záhony důkladně zbavit plevelů, porýt a pohnojit je pro další úspěšnou sezónu. Září je vhodné také pro sklizeň košťálovin, Červená řepačervené řepy nebo ředkviček. Jenže sklizní to vše nekončí, klidně se pusťte hned také do výsadby zimního salátu a namořeného česneku. Během září nasaďte také kořenovou i kadeřavou petržel, špenát a polníček pro jarní sklizeň.

Sklízíme bylinky

Září je posledním vhodným termínem pro sklizeň bylinek, později už by to nemělo cenu, protože bylinky pak ztrácejí své aroma. Pažitku, petržel a další bylinky můžete klidně také vykopat a přesadit do květináčů a vzít je do kuchyně, takto budete mít čerstvé bylinky i v průběhu zimy. 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies