Zamioculcas a jeho pěstování

Zamioculcas zamiifolia je zajímavá rostlina pocházející z Madagaskaru, která vyniká svými zpeřenými, tmavě zelenými, lesklými a zašpičatělými listy, které jsou hustě rozmístěné na krátkém horizontálním stonku a vytváří dojem růžice. Její pěstování není náročné a hravě to zvládnou i úplní začátečníci.

Zamioculcas

Všeobecně o této rostlině

Zamioculcas zamiifolia je rostlina z čeledi Áronovitých (Araceae), která pochází ze Zanzibaru, Madagaskaru a Tanzánie. Na silných stvolech, které mohou být až 1 metr dlouhé, jsou hustě rozmístěné listy na krátkém horizontálním stonku. Listy jsou zpeřené, tmavě zelené, lesklé, s pravidelně lehce zašpičatělými lístečky. Vytváří dojem růžice. Pod zemí nalezneme u rostliny velkou podzemní hlízu, která je zásobárnou vody - proto je někdy tato rostlina řazena mezi sukulenty.

Umístění a pěstební teploty

Zamioculcas má rád rozptýlené světlo, dobře roste i na hůře osvětlených místech (při omezené zálivce). Rostlinu pěstujeme při běžné pokojové teplotě pohybující se okolo 20 až 25°C. Přes zimu udržujeme teplotu v rozmezí od 16 do 18°C, také omezíme zálivku.

Zálivka a vzdušná vlhkost

Rostlinu pravidelně zaléváme. K zalévání se používá pouze měkká, odstátá voda, pokojové teploty. Vzdušná vlhkost by se měla pohybovat kolem 85%. Nedostatek, ale také nadbytek vody rostlinám škodí. Půda musí dobře odvádět vlhkost, dbáme proto na vhodnou drenáž.

Hnojení a substrát

Od března do září rostlinu přihnojujeme 1x za 14 dní speciálními tekutými hnojivy pro hnojivem pro kaktusy a sukulenty, případně standardním tekutým hnojivem. Pěstební substrát by měl obsahovat 1 díl listovky, 1 díl jehličnatky, 1 díl rašeliny a 0,5 dílu písku.  Do substrátu je dobré přidat trochu sekaného sphagnumu. Mladé rostliny přesazujeme každý rok, rostliny starší zhruba každé 2 až 3 roky.

Množení

Tuto pokojovou rostlinu rozmnožujeme dělením při přesazování, pupenovými řízky (celý složený list s pupenem) nebo listovou čepelí (část dobře vyvinutého složeného listu). List před zasazením osušíme, pro lepší zakořenění použijeme stimulátor růstu. Umístíme na světlé a teplé stanoviště, kde zakoření během dvou měsíců.

Choroby a škůdci

Rostlina je velmi odolná proti škůdcům díky svým silným listům. Pozor bychom si měli dát na přelití rostliny a následnou hnilobu dužnatých stonků.

Pěstujeme alokázii

Anthurium x scherzerianum - toulitka Scherzerova

Pozor na jedovaté pokojové rostliny!

Diefenbachie - charakteristika a rady pro pěstování

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies