Zálivka a hnojení růží

Aby nám růže na zahrádce krásně kvetly, potřebují pravidelnou zálivku a také dostatečný přísun živin. Přečtěte si více o zálivce a hnojení růží.

Růže

Zaléváme růže

Základem úspěšného pěstování růží, je správná zálivka. Růže nesnáší přemokření, vlhkost navíc podporuje vznik houbových chorob a rzí na růžích. Při nedostatku vody zase růže málo kvetou. Nedostatečné zalévání může být pro růže velmi škodlivé zejména v začátcích jejich pěstování, protože kořeny by se místo rozrůstání do prostoru a hloubky snažily protlačit směrem nahoru, aby získaly vláhu.

Růže zaléváme opatrně, nejprve se prsty přesvědčíme, zda-li je pěstební substrát suchý. Zaléváme přímo ke kořenům. Týdně by jedna rostlina měla dostat 9 až 18 litrů vody. Vhodné je rostliny zalévat časně z rána nebo v podvečer, kdy už na rostliny nesvítí tolik sluníčko.

Jarní hnojení růží

Aby nám růže krásně kvetly, je zapotřebí nejen správná zálivka, ale také dostatečný přísun živin. Růže velmi rychle vyčerpají živiny v půdě a proto potřebují pravidelně hnojit dusíkem, draslíkem, fosforem, vápníkem a železem.

Jarní růst růží můžete podpořit dlouhodobě působícími minerálními nebo organominerálními hnojivy s vyšším obsahem dusíku, které působí několik týdnů. Rostliny hnojíme v okruhu okolo kořenů. Hnojení starších výsadeb je nejvhodnější plným organickým hnojivem na růže, které aplikujeme nejlépe zjara po odhrnutí (v dávce 70 g plného hnojiva na 1 m3).

Hnojení růží během léta

Přihnojování není nutné, bohatě postačí jednou za dva měsíce, nejlépe v červenci. Pro přihnojování jsou vhodná organická kapalná hnojiva (například síranem draselným), která lze zředit s vodou. Hnojivo opět aplikujeme v okruhu okolo kořenů.

Podzimní hnojení růží

Na podzim už růže nehnojíme, protože by vyrazily nové výhony, které by nestačily do zimy dozrát. Během září můžeme rostliny přihnojit malou dávkou draselného hnojiva (například Kristalonem) - rostliny zesílí a bez problémů přečkají i delší zimu. V tomto období se vyhneme dusíkatým hnojivům.

 

Růže v zahradě

Řez růží od A do Z>

Pěstování růží v nádobách>

Růže a jejich druhy>

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies