Základní pravidla pro úspěšné pěstování pokojových rostlin

Aby nám pokojové rostliny dobře rostly, musíme dodržet 5 základních pravidel. Pokud tyto pravidla dodržíme, můžeme se těšit z krásných a zdravých pokojových rostlin, které nám přinesou potěšení.

Kapky vody na listu

Světlo

Světlo je pro rostliny nepostradatelné. S jeho pomocí se tvoří organické látky, které dále ovlivňují růst a vývoj rostlin. Světlomilné rostliny mají největší nároky na světlo a proto jejich nejvhodnějším umístěním jsou okna obrácená na jih. Jedná se především o fíkusy, pelargónie, mučenky, oleandry, mračňáky, krotony, sultánky, pryšce a většinu kaktusů. Rostliny s nižšími nároky na světlo jsou například aloe, asparágusy, kamélie, voskovky, bromélie, citrusovité rostliny, šáchory. Stínomilné rostliny nepotřebují přímé světlo a daří se jim dobře na oknech obrácených na sever. Patří k nim kapradiny, bramboříky a nebo primulky.

Teplo

Požadavky na teplotu prostředí pokojových rostlin ovlivňuje druh květiny, intenzita osvětlení ale i roční období a stáří rostliny. Rostliny teplomilné pocházejí z vlhkých tropů a patří mezi ně orchideje, pepřince, bromélie, begónie královské, usambarské fialky a další. Těmto rostlinám se výborně daří, pokud je teplota v místnosti mezi 20 – 28 °C. V době růstu těchto rostlin by neměla teplota klesnout pod 18 °C. Rostliny méně náročné na teplotu snášejí dobře teplotu 15 – 17 °C. Jedná se o rostliny běžně pěstované v našich bytových podmínkách - např. pelargónie, fuchsie, kamélie, bramboříky.

Voda

Málo nebo naopak mnoho vody způsobuje poruchy v růstu rostliny. Pokud rostlinu málo zaléváme, vadne, listy zasychají a květina postupně odchází. Příliš vody škodí kořenům, které v květináči tlí a odumírají. Listy začnou žloutnout a opadávat. Nejvhodnější je nalévat vodu do misky, tak se voda nasaje do půdy a při dostatečném množství prosákne až na povrch zeminy v květináči.

Vzduch

Rostliny dýchají všemi orgány, včetně kořenů. K tvorbě látek svého těla potřebují rostliny kysličník uhličitý, který je obsažený ve vzduchu. V noci probíhá opačný proces, tj. dýchání, při němž se rozkládají organické látky a uvolňuje se energie. Nedostatek vzduchu v oblasti kořenového systému rostlin může být způsoben častým zaléváním. Dostatečný přívod vzduchu zajišťujeme rostlinám větráním místností. Za chladného počasí je však třeba větrat opatrně. Občas je také třeba otřít listy.

Substrát a živiny

Pro pěstování pokojových rostlin se používají různé pěstební substráty. Živiny se do substrátu dodávají průmyslovými hnojivy. V době růstu je důležité zásobit rostliny hnojivy, které potřebují pro tvorbu listů, květů a plodů. Rostliny hnojíme 1x za 14 dní.

Péče o pokojové rostliny v průběhu roku

Oblíbené pokojové rostliny

Zajímavé pokojové rostliny pro váš domov

Vhodná zemina pro pokojové rostliny

Pokojové rostliny a jejich rozmnožování

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.4 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies