Zakládáme zimní zahradu

Chcete si také pořídit svou vlastní zimní zahradu a nevíte jak na to? Jakou si máme vybrat konstrukci a následně i okna? Jaké je ideální stanoviště pro výstavbu zimní zahrady?

Zimní zahrada

Zimní zahrady

Chcete si také pořídit svou vlastní zimní zahradu a nevíte jak na to? Jaké rostliny pěstovat v zimní zahradě ? Jakou si máme vybrat konstrukci a následně i okna? Jaké je ideální stanoviště pro výstavbu zimní zahrady?

Funkce zimní zahrady

Hlavní funkcí zimní zahrady je poskytnout prostor pro celoroční pěstování rostlin, případně pro přezimování choulostivých druhů. Skutečnou zahradou se však stává až v zimě, kdy jsou vytvořeny pro pokojové rostliny nejlepší podmínky. Vzhledem k nezanedbatelným pořizovacím nákladům se vyplatí koncipovat zimní zahradu přinejmenším jako sezónní obytnou místnost. Klimatizace a vytápění nám ji však umožní pohodlně obývat celý rok. Zimní zahrada v našich podmínkách nejčastěji slouží jako obytná hala, tedy jako místo k odpočinku, což je dáno její příjemnou atmosférou napodobující pobyt venku v přírodě. Velkou výhodou je jak těsná blízkost obytných místností a zázemí, tak i bezprostřední kontakt se zelení, venkovní zahradou či výhled do krajiny.

Zimní zahrady – jak by měla naše zimní zahrada vypadat?

Důležité je, abyste od samého začátku věděli, co od zimní zahrady očekáváte. Ať plánujete pustit se jen do zasklení lodžie, nebo se rozhodnete pro velkolepou prosklenou místnost za domem, měli byste mít jasno dřív, než poprvé zavoláte odborníkům. Pak teprve zajděte za odborníky. Dozvíte se třeba, že velké množství tropických rostlin pohromadě nevytvoří zrovna nejpříjemnější místo k odpočinku či že do míst s vysokou vlhkostí vzduchu potřebujete jiné materiály než tam, kde je vyrovnané mikroklima. Proberte polohu zahrady, její začlenění do domu, materiály a konstrukční prvky, sklon střechy, zamezení kumulace vody, odvodňovací systém ve střešních profilech, větrací křídla, barevné variace, prosklené plochy. Vyřešte, jestli zahradu vytápět, jak stínit, případně jak využít sluneční energii.

Zimní zahrady – výběr stanoviště pro vaši zimní zahradu

Pokud si můžete vybírat, kam zimní zahradu usadit, promyslete si, co bude pro vás nejpříjemnější. Na jih otočená místnost má výhodu tepla a světla během celého roku, neobejde se ale bez zastínění a dostatečného počtu speciálních oken, která lze v horkých letních měsících otevřít. Zimní zahrady orientované na sever bývají studené a stinné, ale když jim dopřejete termoizolační sklo a speciální izolaci stěn a podlahy, promění se v pohodlnou oázu. Východně orientované budou mít plno slunce ráno, a když použijete speciální zasklení, teplo se udrží až do odpoledne. Zimní zahrady umístěné na západ budou zalité světlem navečer.

Zimní zahrada – rozměry zimní zahrady

Ať už stavíte zimní zahradu kdekoli, pokud to není zrovna v lodžii panelového domu, měla by mít alespoň 10 m2. Jinak bude stísněná a vy se v ní budete s květinami a nábytkem přetlačovat.

Zimní zahrady – topení, ventilace

Předem promyslete topení a ventilaci, zásahy do hotové zimní zahrady se nevyplatí. Naplánujte nejméně dvě plně otevíratelná okna – nejlépe naproti sobě. Další okno by mělo být ve střeše, aby mohl unikat teplý vzduch. Pamatujte, že plocha otevíratelných oken by měla odpovídat 20 % podlahové plochy. Rozhodněte, zda chcete okna otevírat mechanicky, nebo zvolíte elektrický pohon, případně automatiku s čidly. Přirozenou cirkulaci vzduchu je dobré podpořit ventilačními mřížkami ve spodní části stěn a střešním elektrickým ventilátorem ovládaným termostatem nebo střešním oknem s termostatem a dešťovým čidlem.

Zimní zahrada – výběr dveří

Podstatné při výběru dveří je, zda–li bude vaše zimní zahrada propojená s obytnou místností, jestli v ní chcete mít jídelnu nebo třeba bazén. Podle toho pak vybírejte různé typy dveří. Vhodné jsou posuvné nebo skládací, aby co nejlépe propojily dům se zahradou.

Zimní zahrada – výběr konstrukce

Vybrat si můžete dřevěnou, plastovou nebo hliníkovou, případně ocelovou konstrukci.

Dřevěné konstrukce

Dřevěné konstrukce nebývají extrémně drahé, působí „přírodně” a jsou poměrně trvanlivé. Nejpozději po sedmi letech by se měly přetřít, aby byly chráněny před vlhkostí, dřevokaznými houbami a škůdci.

Plastové konstrukce

Plastové profily mají minimální nároky na údržbu, dobře izolují a jsou lehké. Díky nejnižší statické pevnosti ale musí být u větších zahrad zesíleny výztuží z pozinkované oceli, navíc mají vysokou tepelnou roztažnost, zvětrávají a nedají se opravit.

Hliníkové konstrukce

Nejdražší, ale v mnohých ohledech nejlepší jsou hliníkové konstrukce; mají dobré statické vlastnosti i trvanlivost. Mohou mít jakoukoli barvu a už se o ně vlastně nemusíte starat. Jsou samonosné, a tak i na velkou zimní zahradu vystačí poměrně tenká kostra. Skvěle se hodí do vlhkého prostředí, kde pěstujete hodně květin. Hliníkové konstrukce můžete kombinovat se dřevem (hliník venku, dřevo uvnitř). Ať už vyberete cokoli, měla by konstrukce a celkový design ladit se stylem domu a venkovní zahradou.

Zimní zahrady – výběr skla pro zimní zahradu

Ideální je pořídit si do zimní zahrady izolační dvojsklo se vzduchovou mezerou nebo trojsklo vyplněné inertním plynem. Skla by měla být oboustranně tvrzená nebo lepená s bezpečnostní fólií. Na střechu můžete použít také dvojsklo, hodí se tónované nebo s pokovenou vrstvou mezi skly, aby v létě odráželo sluneční paprsky. Další možností je průsvitný, ale ne průhledný makrolon – komůrkový polykarbonát. Je sice levnější a lehčí než sklo, má ale omezenou životnost, propouští teplo a slunce, bubnování deště je slyšitelnější než u skla, navíc se o něco víc špiní. Chcete-li v místnosti odpočívat i v zimě, zvolte minimálně 16 mm silný makrolon, jinak tam bude chladno.

Nejčastější chyby při budování zimní zahrady

  • Zásadní a později těžko odstranitelnou chybou je volba místa pro umístění zimní zahrady. Správně se rozhodujme také při volbě tvaru střechy. U zimních zahrad s plochou střechou dochází často k přehřívání způsobenému jednak v létě postavením slunce, jednak nízkou konstrukcí zimní zahrady, která způsobuje nežádoucí cirkulaci teplého vzduchu v místnosti.
  • Plochá střecha zimní zahrady má vliv na tepelné ztráty. Čím větší je střešní plocha, tím větší je množství unikajícího tepla. V zimní zahradě tak vznikají poměrně vysoké teplotní výkyvy a odlišná mikroklimata, která komplikují i pěstování pokojových rostlin.
  • Technické nároky pro zastínění a klimatizaci se zvyšují s každým čtverečním metrem prosklené plochy. Velmi vhodné je proto začlenění zimní zahrady do půdorysu rodinného domu tak, aby střešní konstrukce domu zároveň tvořila i zastřešení zimní zahrady.
  • Nepostradatelné je oddělení zimní zahrady od obytného prostoru domu, většinou prosklenými dveřmi nebo velkými skleněnými plochami. V opačném případě mohou klimatické podmínky v zimní zahradě zasahovat i do interiéru domu: kondenzační vlhkost, teplo, zima, průvan - to všechno jsou faktory, které mohou mít nepříjemný vliv na obytný komfort.
  • V jednoduchosti je krása - toto pravidlo platí i pro konstrukci zimní zahrady. Výklenky, šikmé stěny či zákoutí mohou sice vypadat atraktivně, kvůli zvláštním nárokům na konstrukci a montáž však značně zvyšují pořizovací náklady zimní zahrady.
  • V členitém půdorysu zimní zahrady mohou vznikat i takzvané slepé kouty, v nichž neprobíhá cirkulace vzduchu a kondenzuje se tak vzdušná vlhkost, která pak nadměrně zatěžuje zvláště případnou kovovou konstrukci zimní zahrady.
  • Stejně obtížné jako zajištění správného klimatu, je i zastínění různých výběžků, koutů či nepravidelných konstrukčních prvků. Nezapomeňte, že veškeré nadstandardní a atypické vybavení se zhotovuje většinou na zakázku a je proto finančně náročnější.
  • Nevyplatí se šetřit na nesprávném místě. V případě zimní zahrady to platí především o klimatizačním zařízení, zvláště v případě jeho nedostatečného výkonu. Vždy je třeba předem počítat s tím, že klimatické podmínky a cirkulace vzduchu budou komplikovat rostliny i nábytek. Klimatizační zařízení proto pořizujme vždy s možností nastavení vyššího výkonu, než jaký je pro konkrétní zimní zahradu předepsán.
  • Nepodceňujme volbu materiálu pro konstrukci zimní zahrady. Pokud nosná konstrukce není tepelně izolována, může se na oknech a mezi okenními tabulemi srážet vlhkost. Špatné tepelně izolační vlastnosti skel (nad 1,3 W/m2K) mají nepříznivý vliv na obytný komfort domu.
  • Pokud si zimní zahradu pořizujeme především pro pěstování rostlin a svou funkcí bude mít blíže ke skleníku, je dřevěná konstrukce nevhodná. Zvýšená vlhkost při zálivce a odparu z listů by ji mohli poškodit.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies