Zákeřné chlamydie – chraňte své zvířecí mazlíčky

Chlamydie jsou nežádoucí mikroorganismy, které mohou parazitovat jak v těle člověka, tak i zvířete. Mohou být původci mnoha závažných onemocnění. Chraňte sebe i svého domácího mazlíčka dřív než bude pozdě.

Pes, jablko, chlamydie

Chlamydie napadají pohlavní orgány, plíce, klouby, mozek i srdce

Nákaza chlamydiovými mikroorganismy (Ch.trachomomatis, Ch.pneunomaie) je v současnosti po rakovině a AIDS dalším závažným problém světového zdravotnictví. Chlamydie jsou gramnegativní mikroorganismy, které parazitují uvnitř vnímavých buněk. Mají dvoufázový životní cyklus - mimo a uvnitř buňky. Cyklus končí prasknutím buňky a výsevem infekčních tělísek, které infikují další buňky. Tento cyklus trvá obvykle 48 až 72 hodin. Mikroorganismy chlamydií napadají zejména pohlavní orgány, plíce a posléze klouby, srdce a mozek.

Chlamydie jsou nebezpečné jak pro člověka, tak i pro zvíře

Chlamydie patří mezi nejrozšířenější mikroorganismy v přírodě. U zvířat včetně člověka způsobují různá onemocnění. V současné době jsou známy 4 druhy chlamydií: Chlamydia trachomatis (primárně lidský patogen), Chlamydia pneumoniae (primárně lidský patogen), Chlamydia psittaci (primárně zvířecí patogen s přenosem na člověka způsobující tzv.papouščí nemoc - psittakózu) a Chlamydia pecorum (izolován ze zvířat). Pro přenos z člověka na člověka jsou významné druhy Ch. pneumoniae a Ch. trachomatis.

Domácí mazlíčci mohou být přenašeči chlamydiózy

Na základě novodobých zkušeností je rozšíření a přenos chlamydiové nákazy spojován s našimi domácími mazlíčky (kočky, psy, papoušci) a s chovem hospodářských zvířat. Chlamydióza se vyskytuje často u chovatelů, ve formě latentní (skryté) a to bez manifestace klinických příznaků, které by nasvědčovaly infekčnímu onemocnění.

 

Teprve v současném období se objevuje řada odborných prací, zejména ve vztahu chlamydií k výskytu některých závažných onemocnění jako jsou cévní příhody, poruchy srdeční činnosti, astma, rakovina, roztroušená skleróza mozkomíšní, revmatické postižení aj. Neví se zatím, zda chlamydie jsou přímým původcem, akcelerátorem rizika, podmiňujícím činitelem nebo jenom zhoršujícím faktorem při vzniku těchto nemocí.

 

Problematika latentní chronicky přetrvávající infekce je doposud málo probádána. Předpokládá se, že jde o dlouhodobé působení endotoxinů chlamydií na nervovou tkáň. Tomu by nasvědčovalo pomalé trvalé zhoršování zejména bolestivých potíží postižených osob.

Jak působí chlamydie v těle člověka a zvířete?

Chlamydie po vniknutí do těla hostitele trvale přežívají jako nitrobuněčný parazit v buňkách některých orgánových systémů zvířat i lidí a vylučují do těla hostitele endotoxin (lipopolysacharid). Tím způsobují lidem širokou a pestrou škálu trvalých, nejčastěji subjektivních (pocitových) převážně bolestivých, ale i jinak nepříjemných zdravotních potíží.

 

Ve zvířecí říši se chlamydie prezentují především očními záněty (kočky a psi), které mohou vést i k oslepnutí. Chovaná zvířata mají sníženou vitalitu, výkonnost a kvalitu reprodukce, nižší životnost a zejména jsou zdrojem nákaz pro své okolí.

Jak se chránit před chlamydiózou?

Literatura uvádí, že promořenost nákazou chlamydiózy je u chovatelů i zemědělců pracujících v živočišné výrobě a jejich rodinných příslušníků někde až 70%. Naskýtá se otázka o vhodnosti zvýšit u těchto osob preventivní opatření a zamezit případné manifestaci choroby, například dlouhodobým podáváním vícesložkového přírodního doplňku stravy PM Chlamydil.

 

Účinné složky přípravku svým bakteriostatickým působením brání šíření a reprodukci nežádoucích mikroorganismů a iniciuje nespecifickou obranyschopnost organismu, během níž se infikované orgány zbavují chlamydií, i při rozvinutém stadiu onemocnění po léčení antibiotiky. Nový PM Chlamydil extra navíc obsahuje detoxikační přísady, které svým antioxidačním působením snižují koncentraci endotoxinů a četnost nežádoucích proteázových reakcí během dlouhodobé dechlamydizace organizmu.

PM Chlamydil extra animals - pro zdraví vašich domácích mazlíčků

Obdobný přístup je třeba zvolit i u zvířecích miláčků, chovaných v domácnostech, pro něž je v současné době k dispozici analogický preparát pro veterinární praxi PM Chlamydil extra animals.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies