Zahradní trpaslíci a jejich historie

Kde se vzal tento fenomén nejen českých zahrádek, který rozděluje národ na dvě poloviny? Jedni v něm vidí symbol kýče a nemůžou mu přijít na jméno, druzí ho hrdě vystavují.
Zahradní trpaslík

Zahradní trpaslíci a jejich historie

Kde se vzal tento fenomén nejen českých zahrádek, který rozděluje národ na dvě poloviny? Jedni v něm vidí symbol kýče a nemůžou mu přijít na jméno, druzí ho hrdě vystavují. Pokusme se vystopovat praotce Trpaslíka a zjistit, proč se právě postavička pidimužíka s červenou čepicí těší takové oblibě u zahrádkářů.

Pratrpaslíci - zajímavosti o nich

Předkové dnešních trpaslíků mají svůj původ v germánských, anglosaských a skandinávských příbězích. Jsou příbuzní bohů Odina, Thora a v okolí Středozemního moře Priapa, ochránce zahrad, vinic a sadů.

 

Priap byl syn Dionýsa a Afrodity. Byl obdařen ohromným pohlavím a jeho poněkud vulgární sochy zdobily zahradu nejednoho bohatého Římana.

 

Historicky první sošky trpaslíků v zahradě se objevily na zámku Weikersheim v Německu a při vstupu do zahrad v Boboli v italské Florencii.

 

Výroba trpaslíků, tak jak ji známe dnes, začíná v Německu v 19. století. Zakladatelem první manufaktury na výrobu keramických trpaslíků byl v roce 1872 (některé zdroje uvádějí rok 1880) August Heissner v německém městě Gräfenroda, které je dosud největším světovým výrobcem trpaslíků.

 

Dnes na Heissera navazuje dílna Reinharda Griebela, který má ve svém repertoáru 350 modelů trpaslíků a ročně jich vyrobí 10 000 kusů, které vyváží hlavně do Francie, Skandinávie a USA.

Image správného trpaslíka

Tyhle bytůstky s červenou čepicí a bílým vousem na sebe berou podobu rybářů, zahradníků, sportovců, Tarzana nebo Supermana - fantazii se meze nekladou. Ale odborníci na trpaslíky mají svá kritéria, jak má správný trpaslík vypadat: má měřit maximálně 68 centimetrů, musí mít bílé vousy, červenou čepici a usmívat se.

Svět - trpasličí velmoci

Největší obliby dosáhli trpaslíci v Německu, kde je trpasličí populace odhadována na 18 milionů kusů, Velké Británii a Rakousku. Propadla jim i spousta sběratelů a v německém Rot-am-See mají své muzeum.

Největší sbírka trpaslíků na světě

Pyšní se jí Angličanka Ann Atkinová, která má ve své sbírce 2032 exemplářů. Sbírat je začala roku 1979 a pokud byste si je chtěli osobně přepočítat, vypravte se do West Putford v Devonu nedaleko Exeteru.

Další zajímavé články z rubriky moderní zahrada

Moderní zahrada - dokonalý trávník snadno a rychle

Moderní zahrada - moderní světla v zahradě

Moderní zahrada - dekorace z kamene a keramiky

Dlažba v zahradě - typy zahradní dlažby

Mini zahrádka na balkóně

Nový bazén do vaší zahrady?

Stylové dřevěné dekorace pro moderní zahradu

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies