Zahradní pomocníci - postřikovače a sekačky

Potřebujete se vybavit do boje proti škůdcům stromů, keřů a dalších rostlin a nová sekačka na trávu se vám také bude hodit? V tom případě užitečné informace o postřikovačích a sekačkách asi uvítáte. Usnadněte si práci díky sekačky na trávu, motorovému, elektrickému nebo mechanickému postřikovači.

Upravená zahrada

Podle čeho optimální postřikovač vybrat

Nejdůležitějším kritériem pro výběr je plocha, kterou chcete postřikem ošetřovat. Dále také pokud budete ošetřovat trávník, záhony květin, rostliny v květináčích a velké či malé ovocné stromy. Můžete přihlédnout také ke své fyzické zdatnosti.

www.rucni-naradi.czMalý nebo velký

Budete ošetřovat pouze malé keře a balkónové rostliny Pak sáhněte po ručním postřikovači s náplní jeden až dva litry. Pokud jde o stromy, stačí postřikovač s náplní pět až deset litrů. Tyto postřikovače jsou opatřeny popruhem na rameno. Pro postřik velkých ploch volte přístroj s obsahem až dvacet litrů, jde o tzv. zádové postřikovače. Jejich výhoda spočívá ve výměnných tryskách. Díky toho lze měnit intenzitu postřiku. I prodloužená trubice usnadní práci, protože se tak snáz dostanete i k vyšším stromům.

Ruční postřikovač

Nejmenší a nejlevnější typy postřikovačů, seženete je i za 500 Kč. Mají plastovou nádržku s obsahem jeden až dva litry. Obsah rozstřikují pevnou nebo výměnnou tryskou mačkáním pistolové spouště. Ruční postřikovač bohatě postačí k ošetření balkonových rostlin nebo postižených částí keřů a jiných rostlin. Mají i domácí využití, postříkejte s nimi hmyz.

Zádové postřikovače

Se zádovým postřikovačem zvládnete velkou plochu, mají objem i dvacet litrů. Jednoduše jej nasadíte na záda a hurá do práce. Zádové postřikovače jsou vybaveny pístovým nebo membránovým čerpadlem, které vytvoří tlak tři až pět barů. Čerpadlo je poháněno kýváním dopředu sklopené páky. K zádovému postřikovači dokupte karbonovou trubku s tryskou a přípojnou plastovou hadicí. Díky čtyř trysek ošetříte pruhy široké až 120 centimetrů.

Akumulátorové postřikovače

Je vaše zahrada opravdu velká a ošetření by vám zabralo i několik hodin Pro vás bude vhodný postřikovač s elektricky poháněným pístovým nebo membránovým čerpadlem. Cena se pohybuje do pěti tisíc korun. Co slouží k pohonu Vestavěné olověné nebo NiCd akumulátory s napětím 12 V. V rychlo nabíječce se akumulátor dobije do pěti hodin a může být v provozu i osm hodin. Za tuto dobu stihnete vystříkat i dvacet náplní.

Postřikovač s motorem

Tyto věcičky zaručí naprostý komfort během ošetřování vaší zahrady. Čerpadlo přístroje je poháněno vysokootáčkovými jednoválcovými dvoutaktními nebo čtyřtaktními benzínovými motory s výkonem do 1,1 kW. Bez náplně se hmotnost tohoto přístroje pohybuje okolo deseti kilogramů. Průtok lze regulovat až na sedm litrů za minutu. Tlak lze kontrolovat na manometru umístěném na držadle.

Ať máte sebelepší postřikovač, nikdy nesplní svou funkci, pokud zvolíte špatný či prošlý prostředek k postřiku.

O postřikovačích víte své, ale co o sekačkách Možná se vám nějaké informace budou hodit.Typy travních sekaček, podle čeho je vybírat, jak správně sekat trávník a ještě mnohem více se dozvíte na následujících řádcích.

Jak správně sekat trávník

Aby byl trávník zdravý a stále zelený, musíte o něj pravidelně pečovat, což zahrnuje i sečení. Pravidelným sekáním trávník houstne! Sekejte vždy v rovných dráhách, každá další dráha by se měla vždy o několik centimetrů překrývat. Jinak vám na trávníku zůstanou pruhy neposečené trávy.

Sekačka elektrická versus motorováwww.rucni-naradi.cz

Ještě než si vyberete typ sekačky, promyslete si, zda budete chtít elektrickou či motorovou. Na menší zahrady se doporučuje sekačka elektrická – je lehčí, méně hlučná a její provoz je levnější, překážet vám ale občas bude přívodní kabel. Na rozdíl od ní s motorovou sekačkou, fungující na benzin, se dostanete úplně všude. Motorová je ale zase těžší a tudíž méně pohodlná na ovládání. Je také poměrně hlučná.

Sekačky na trávu podle typu zahrady

Vřetenové sekačky

Velmi oblíbený druh sekaček. Na válci jsou umístěny nože i protinože, což zajišťuje precizně posekaný trávník. Dokáže sekat i velmi nakrátko. Hodí se jak pro klasický rodinný, tak i okrasný trávník.

Rotační sekačky

Rychlé sekání trávy zajišťují rotační sekačky díky rotujícím nožům. Vhodné pro všechny typy zahrad.

Mulčovací sekačky

Mulčovací sekačky dokážou posekanou trávu rozřezat na malé částečky a ponechávají je na trávníku jako mulčovací kůru. Odpadá vám tak starost s hnojením trávníku, mulč navíc chrání trávník i před vysycháním.

Strunové sekačky

Je-li na vaší zahradě spoustu zákoutí, okrajů a špatně přístupných ploch, rozhodně investujte do tzv. strunové sekačky – díky ní se dostanete úplně všude. Lze také velké plochy sekat rotační či vřetenovou sekačkou a okraje keřů či záhonů strunovou. Strunové sekačky se vyrábí elektrické nebo akumulátorové.

Jakou sekačku vybrat

Při výběru sekačky mějte na paměti terén, v jakém se bude sekačka pohybovat, jak často budete sekačku používat, jaká je dostupnost elektrické energie

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies