Zahrada ve svahu má svá pravidla

Zahrada ve svahu nemusí být problémem, ba právě naopak. Taková zahrada přímo vyzývá k tomu, aby se z ní stala zajímavá a moderní kompozice.

Lehátko na terase

Zahrada ve svahu – ano či ne?

Máte-li zahradu ve svahu, není to na závadu, ba právě naopak. Díky jejímu zajímavému členění, můžete dosáhnout velmi zajímavé a moderní kompozice. Pokud tedy vlastníte zahradu ve svažitém prostoru, rozhodně ji nenechávejte srovnávat. Poradíme vám, jak ji nejen zmodernizovat, ale také jak ji co nejefektivněji využít.

Zpevnění svahu

Zpevnění svahu lze provést hned několika způsoby. Prudší svah (nad 30°) můžete zpevnit velkými kameny, které lze doplnit o zakrslé konifery, nízké keříky či trvalky nízkého vzrůstu. Strmější svahy se většinou k docílení zpevnění osazují.

Výškové členění zahrady

První možností výškového členění zahrady jsou zídky, kterými můžete vyřešit větší výškové rozdíly na menších zahradách. Opakovaným použitím zídek docílíte terasovitého uspořádání pozemku. Další možností je použití dřevěných kůlů, které mohou sloužit nejen k docílení efektu výškového uspořádání pozemku, ale také jako opora pro mnohé rostliny či keře. Efektivní je také vybudování schodiště a takzvaných pater na svažitém pozemku. Patra vytvoříte srovnáním pozemku do roviny, ty pak můžete jednotlivě použít k vytvoření posezení, umístění zahradní houpačky, vybudování grilu či zahradního krbu, menšího zahradního jezírka, atd.

Vhodné rostliny do moderní svahovité zahrady

Výběr vhodných rostlin záleží na expozici svahu. Pro svah orientovaný k jihu je výběr rostlin jiný, než pokud je svah orientovaný na sever. Méně prudké svahy (do 30°) je vhodné zatravnit. Všeobecně lze říci, že ideálními rostlinami jsou zakrslé konifery a takzvané „polštářovité“ trvalky. Vhodné je rostliny doplnit o mulčovací kůru, která vám ušetří mnoho práce, zejména s odstraňováním plevele v okolí rostlin.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies