Zahrada do modra

Máte rádi modrou? Pokud ano, vysaďte si rostliny, jejichž květy kvetou právě touto barvou. V dnešním článku vám představíme několik zajímavých rostlin a jejich variet, kterými si můžete ozdobit svou zahrádku.

Povíjnice

Zvonky zvoní do modra

Mezi oblíbené rostliny našich zahrad patří zvonky. Existuje více než 300 odrůd zvonků, které se od sebe liší výškou, velikostí i barvou květů. Zajímavý je například Zvonek broskvolistý (Campanula persicifolia) varieta „Cornish Mist", která dorůstá do výšky cca 80 centimetrů. Kvete od června do července výraznými kalichovitými květy, které jsou světle modře zbarvené. Za zmínku stojí také zvonek maličký (Campanula cochlearifolia) varieta „Bavaria Blue", který je plazivý a dorůstá do výšky cca 10 centimetrů. Kvete od června do července, zvonkovitými, 1,5 centimetrů velkými květy, které jsou tmavě modře zbarvené. Zvonky mají rády humózní půdu dostatečně zásobenou živinami, dostatek vláhy a slunečné stanoviště.

Stračky (Delphinium)

Stračky se řadí mezi další oblíbené rostliny našich zahrad. Existuje více než 400 vytrvalých i jednoletých druhů straček, které se v zahradách pěstují zejména pod souborným označením Delphinium x cultorum (jsou hybridního původu). Jednotlivé odrůdy se odlišují zejména výškou, větvením, plností a barvou květů. Zajímavé jsou variety „King Artur" (tmavě modré s bílými středy), „Delfix blue" (blankytně modře zbarvené květy, plnokvětá odrůda) nebo „Sky blue" (světle modré květy s bílými středy). Stračky mají rády humózní půdu dostatečně zásobenou živinami, dostatek vláhy a slunečné stanoviště.

Povíjnice (Ipomnea)

Zajímavé rostliny, pro které je typický plazivý růst, jsou povijnice. Oblíbená je například jednoletá Povijnice trojbarvá (latinsky Ipomnea tricolor), variety „Clark", „Himmelblau" nebo „Heavenly Blue", které mají velké, trychtýřovité,  blankytně modře zbarvené květy a na rostlině se objevují od počátku léta až do prvních mrazíků. Dorůstají do výšky cca 4 metrů. Kromě krásných květů se rostliny pyšní dekorativními, srdčitě tvarovanými listy. Rostliny mají rády zeminu bohatou na živiny a slunné stanoviště.

Další rostliny s modrými květy

Výše uvedenými výčet modrokvětých rostlin samozřejmě nekončí. Mezi další zajímavé rostliny lze zařadit například Makovec velkokvětý (Meconopsis grandis), Lindefolii (Lindefolia longiflora), Ořechoklídlec klandonský (Caryopteris x clandonensis) varietu „Kew blue", Violku vonnou (Viola odorata), Oměj (Aconitum), Orlíček (Aquilegia), Kakost (Germanium), Chrpu modrou (Centaurea segetum) nebo Denivku (hemerocallis x hybrida).

Další zajímavé články k tématu:

Cibuloviny a hlíznaté rostliny

Pěstujeme na zahrádce dvouletky

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies