Vyzkoušejte carving

Carving znamená mimo jiné ozdobné vyřezávání z různých materiálů. My se v našem článku zaměříme hlavně na kuchyň – ovoce i zelenina jsou skvělým výchozím materiálem, ze kterého se dají připravit téměř umělecká díla pro vaši (nejen) sváteční tabuli.

Carwing

Původ carvingu

Toto umění, vzniklé v Asii, stále více proniká i do našich kuchyní. Téměř v každé zemi včetně České republiky se pořádají interaktivní kurzy, kde se zájemci o této technice dovědí víc a mají možnost si ji i vyzkoušet. V Thajsku dokonce existují školy, kde se toto umění vyučuje. Ostatně právě tam se před 700 lety umění carvingu zrodilo.

Vybavení ke carvingu

Ke carvingu nepotřebujete žádné zvláštní nářadí - stačí jen dobře nabroušený nůž. Ale pochopitelně existuje možnost obstarat si speciální pomůcky ve specializovaných obchodech nebo na internetu (stačí zadat heslo carving tools). Ovoce a zeleninu vybírejte jen čerstvé, kvalitní a nepoškozené. Před začátkem práce je omyjte a osušte. Nezoufejte, jestli první pokusy nebudou úplně podle vašich představ - tato práce kromě fantazie vyžaduje i určitou zručnost a hlavně cvik. Doporučuje se pracovat s ovocem a zeleninou co nejrychleji, aby byl výsledný dojem co nejestetičtější.

Mistři carvingu

V této disciplíně se dokonce i soutěží. Poslední mistrovství v carvingu dýní se konalo v Maďarsku ve městě Nagydobos 18 a 19. září 2009. Vítězem se stal Olivier Herbomel z Francie, nechyběli ani soutěžící z České republiky a Slovenska. Hlavním organizátorem celé akce byl Čech, pan Luděk Procházka, neúnavný propagátor carvingu a organizátor carvingových kurzů a soutěží.

Kde hledat inspiraci?

Carving je ideální možností, jak ozvláštnit vaši slavnostní tabuli - svatební nebo narozeninová hostina ozdobená různými zeleninovými a ovocnými dekoracemi zůstane v paměti hostů určitě hodně dlouho. Také děti ocení veselou zeleninu, třeba ve tvaru zvířátek. Příkladem může být třeba tučňák, k jehož výrobě potřebujete baklažán (tělo) a mrkev (zobák a nožky).

Další inspiraci lze najít ve formě videa na internetu, kde jsou názorné ukázky, jak postupovat, aby se výsledek co nejvíce blížil našemu očekávání. Na internetu se dají také objednat knihy s touto tematikou (zkuste zadat heslo „fruit carving"). Chcete-li se stát mistry carvingu, můžete si v České republice vybrat z několika kurzů dekorativního vyřezávání ovoce a zeleniny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies