Výživa rostlin - minerální látky a jejich úloha

Výživa rostlin se skládá ze šesti základních živin (dusíku, fosforu, draslíku, vápníku, hořčíku, síry) a ze stopových prvků (mědi, železa, manganu, molybdenu, zinku, chlóru, bóru). Stopové prvky mají u rostlin funkci jako vitamíny v lidském organismu.

Květina, motýl

Výživa rostlin - minerální látky a jejich úloha

Výživa rostlin se skládá ze šesti základních živin (dusíku, fosforu, draslíku, vápníku, hořčíku, síry) a ze stopových prvků (mědi, železa, manganu, molybdenu, zinku, chlóru, bóru). Stopové prvky mají u rostlin podobnou funkci jako vitamíny v lidském organismu.

Výživa rostlin - dusík (N)

Dusík je prvek působící na růst rostliny, podporuje tvorbu nových výhonů a chlorofylu. Příliš mnoho dusíku vyvolává nepřirozeně silný vzrůst, pletiva jsou zbujelá, listy měkké a náchylné k chorobám. Při nedostatku dusíku růst rostliny ustává a listy žloutnou.

Výživa rostlin - fosfor (P)

Fosfor zajišťuje zdravý vývin kořenů, tvorbu pupenů, vyzrávání plodů a semen. Rostliny okrasné květy vyžadují hnojiva s větší dávkou fosforu, Příliš mnoho fosforu porušuje látkovou výměnu a brzdí růst a vývin kořenů. Nedostatek fosforu snižuje násadu květů, listy mají červenohnědé zbarvení.

Výživa rostlin - draslík (K)

Draslík má velmi důležitou úlohu při fotosyntéze a vodním hospodářství rostlin. Zpevňuje pletiva a zvyšuje odolnost rostlin vůči chorobám a škůdcům. Nedostatek draslíku vyvolává poruchy růstu a chlórózy starších listů rostlin.

Výživa rostlin - hořčík (Mg)

Hořčík podporuje tvorbu listové zeleně. Při nedostatku hořčíku listy žloutnou, přičemž listové nervy zůstávají zelené.

Výživa rostlin - vápník (Ca)

Vápník působí nepřímo na výživu a celkový zdravotní stav rostlin.

Výživa rostlin - síra (S)

Síra je stavební látkou důležitých sloučenin. Nedostatek síry vyvolává chlórózy mladých listů. Nadbytek síry je relativně neškodný.


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies