Vytvořte si na zahradě chodníček

Chodníček se v zahradě nebuduje čistě jen z praktického hlediska, abyste nechodili po trávě. Ale má to i estetický význam. Než se do toho pustíte, důkladně se připravte a rozmyslete, jaký chodníček vlastně chcete. Některé změny jsou totiž nevratné.

Zahradní chodníčky

 

Musíte se rozhodnout, kudy povede chodník, abyste co nejefektivněji využil plochu zahrady. Šířka chodníčku je také důležitá. Pokud chcete, aby po něm vedle sebe chodili 2 osoby, raději vybudujte širší chodník - kolem 1 m. Zatáčky by měly být vedeny obloukovitě, změny směru určitě nedělejte v ostrých zlomech.

 

Nezpevněné zahradní chodníčky

 

Tyto chodníčky se vysypou pískem, mulčovací kůrou či oblázky. Hodí se především do větších zahrad. Pokud se pro ně rozhodnete, počítejte s tím, že si před položení vámi zvoleného povrchového materiálu musíte ještě připravit podklad s drenážní vrstvou.

 

Částečně zpevněné zahradní chodníčky

 

V tomto případě se chodníček tvoří z nášlapných kamenů. Mezi kameny jsou spáry, které se zaplní štěrkem, dřívky či oblázky. Určitě zařiďte i drenážní vrstvu, aby se do chodníčku nevsakovala voda.

 

Zahradní chodníček

 

Zpevněné zahradní chodníčky

 

Když se rozhodnete pro zpevněný chodníček, bude ho tvořit betonová, kamenná či keramická dlažba, ale v některých případech to může být i litý beton. Zpevněné chodníčky jsou náročnější na vybudování, ale za to vám vydrží mnohem déle. Také jsou bezúdržbové, což je další velké plus.

 

Pro jaký materiál se rozhodnete?

 

  • Dřevo
  • Přírodní kámen
  • Kamenný koberec
  • Beton
  • Písek, štěrk, oblázky

 

Jelikož je dřevo přírodním materiálem, nemusíte se bát, že by nezapadl do vzhledu vaší zahrady. Musíte se ale o něj řádně starat. Potřebuje kvalitní impregnaci, bez níž se jeho povrch naruší. Životnost dřevěného chodníčku je poměrně krátká a navíc její vybudování a údržba je poměrně drahou záležitostí. Kdežto přírodní kámen je vhodnější, co se týče originality, nadčasovosti, trvanlivosti a odolnosti. S pokládkou přírodních kamenů si můžete vyhrát dle libosti. Tak můžete docílit opravdu originálního vzhledu. Jestliže chcete chodníček vybudovat rychle a levně, zkuste písek, štěrk či oblázky. Jsou cenově dostupné, ale doporučují se především pro úzké a málo zatěžované cestičky.

 

Kamenný koberec se aplikuje na různé druhy venkovních ploch. Je to univerzální finální povrch, který je tvořen z přírodních oblázků spojených pomocí UV pojiva. Mezi jeho výhody patří mrazuvzdornost, vodopropustnost, má protiskluzové vlastnosti a je také nenáročný na údržbu. Beton je v dnešní době hodně oblíbený. Je to velmi kvalitní materiál s vysokou odolností proti poškození, chodníček vám tedy dlouho vydrží a můžete si vybrat z mnoha barev, tvarů i rozměrů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies