Výstava koček - ráj pro chovatele

Smyslem výstavy koček je klasifikace i propagace čistokrevných plemen. Oficiálně první výstava se konala v roce 1871 v Londýně. Víte, jak probíhá příprava na výstavu, jak přísné jsou její podmínky a kdy se můžeme těšit na další mezinárodní výstavu koček?
Kočky

Typy kočičích výstav

Výstavy koček se nejčastěji pořádají podle plemena a délky srsti (krátkosrsté, dlouhosrsté, bezsrsté), a to obvykle ke konci roku, kdy je srst koček nejdelší.

Příprava na výstavu

Před výstavou se kočkám důkladně čistí nejen oči a uši, ale také srst. Majitelé koček si dají nejvíce práce s úpravou kočičí srsti – již několik dní před výstavou se kartáčuje a často také pudruje (pudr se těsně před výstavou vyčesává). Za přibarvování srsti je kočka diskvalifikována. Těsně před výstupem se srst kočky ještě jednou rozčeše a upraví.

Oceňování koček

Kočky jsou na výstavách oceňovány za stavbu těla, ladnost, sílu a vznešenost. U krátkosrstých koček se sleduje zdraví a lesk srsti a hledají se případné nežádoucí lysiny. Srst dlouhosrstých koček je zkoumána ještě podrobněji – nesmí být krapatá nebo hrubá.

Podmínky výstavy koček

Na výstavu se nepřipouštějí kočky infikované svrabem a blechami, kočky nemocné, gravidní déle než měsíc, kočky mající koťata mladší 8 týdnů. Kočka musí být zdravá, v dobré fyzické kondici. Agresivní kočky bývají z výstavy vyřazeny – soudci neklidné zvíře nemohou řádně prohlédnout.

Doklady a potřeby pro vystavované plemeno

Pro kočku si připravte klec s podložkou, vodu, potravu, kartáče, hřebeny, obojek a vodítko.

 

Pro registraci kočky na výstavě jsou nutné předložit tyto doklady:

  • rodokmen;
  • osvědčení záznamu o odčervení;
  • očkovací průkaz se záznamem o očkování proti vzteklině;
  • kopie dokumentů o veškerých oceněních, která kočka dostala.
  • U mezinárodních výstav koček se obvykle požaduje také potvrzení o provedení veterinární kontroly (platné nejpozději do dne ukončení výstavy). 

Průběh výstavy koček

Na výstavě se nejdříve kontroluje správnost zápisů o kočce (přezdívka, titul, zbarvení, pohlaví apod.), dále je zvíře prohlíženo odborníky a na závěr se vyhlašují největší krasavci. Při registraci se obvykle za každé zvíře platí tzv. exponentský vklad, který se nevrací.

Mezinárodní výstava koček – Praha, Pardubice nebo Boskovice?

Minulé ročníky mezinárodní výstavy koček se konaly v Praze, v Boskovicích a několikrát také v Pardubicích. Které město bude poctěno možností výstavy tentokrát?

Mezinárodní výstava koček 2009 Ostrava

Mezinárodní výstava koček 2009 proběhne na výstavišti Černá louka v Ostravě, a to ve dnech 3.1.2009 a 4.1.2009. Za pouhé šedesátikorunové vstupné bude podívaná jistě stát za to.

Více ze světa koček

Nová plemena koček

Pelíšky pro kočky – pro ještě větší pohodlí

Plemena koček – křížení koček

Kočky a jejich nejčastější nemoci

5 mýtů o kočkách aneb co o nich ještě nevíte

Kočičí zlozvyky – pryč s nimi

Kočičí plemena vhodná pro alergiky 


Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies