Výsadba a ošetření ovocných stromů v březnu

Březen je poslední měsíc, v němž můžete sázet prostokořenné ovocné stromky a keře včetně bobulovin, tzn. jakmile to půda a ostatní podmínky dovolí, výsadbu co nejrychleji dokončete.

Rýč, bota

Výsadba ovocných stromů v březnu

Březen je poslední měsíc, v němž můžete sázet prostokořenné stromky a keře včetně bobulovin, takže jakmile to půda a ostatní podmínky dovolí, výsadbu dokončete. Je-li to třeba, ušlápněte rostliny zasazené dříve. Kontejnerové sazenice lze v případě nutnosti sázet po celý rok.

Hnojení ovocných stromků před výsadbou

V první polovině měsíce přihnojte mělce kořenící nebo do stěn vyvažované stromky, keře, bobuloviny a stáleplodící jahodníky. Použijte plné zásobní hnojivo jako je například NPK, a krevní, rybí či kostní moučku a rohovinové piliny v množství doporučeném výrobcem. Měkkému ovoci zvláště prospějete nastýlkou zahradním kompostem nebo uleželou chlévskou mrvou. Buďte připraveni na to, že v případě mrazu budete muset ochránit časně kvetoucí ovocné stromy obalením zateplovací fólií až do výše, kam dosáhnete.

Jabloně a hrušně

Co nejdříve dokončete prořezávání starších stromů - v každém případě dřív, než začnou rašit pupeny. Proveďte postřik proti strupovitosti a padlí a také proti škůdcům, jako jsou mšice, ploštice a obaleči, s použitím vhodného fungicidu nebo insekticidu. O nejvhodnější době pro postřik se informujte na návodu k použití. Pokud byly stromy ošetřeny zimním postřikem, budete potřebovat provést jen postřik proti skvrnitosti a padlí.

Broskvoně a nektarinky

Kvetou tak časně, že v okolí bývá většinou málo hmyzu nutného k opylení květů. Proto všem stromům - venku i ve skleníku prospěje ruční opylení. Pokud začíná růstové období později a listy raší teprve nyní, proveďte postřik proti kadeřavosti.

Slivoně a třešně

Jakmile slivoně zahájí růst, můžete provést jejich prořezání, neboť riziko napadení stříbřitostí listů je mnohem menší. Tato doba je také výhodná pro prořezání přerostlého stromu, neboť hlavní struktura větví je vidět o mnoho lépe právě teď, dokud se ještě neobjevily listy. Neznepokojujte se, bude-li strom ronit mízu. U nově zasazených zákrsků seřízněte výhony, které budou později tvořit hlavní větve, na poloviční délku. Přebytečné výhony odřízněte úplně. Pokud naleznete jakékoli známky napadení škůdci (hlavně mšicemi a obaleči), proveďte postřik vhodným insekticidem. Pokud je strom napaden pouze mšicemi, vyberte takový insekticid, který neublíží užitečnému hmyzu, například včelám a slunéčkům.

Borůvky

Tento měsíc dokončete výsadbu keřovitých borůvek. Keře starší tří let prořezejte tak, že odstraníte odplozené větve.

Maliny a ostružiny

V březnu můžete ještě stále sázet maliníky. Po zasazení je silně seřízněte. Při prvních známkách růstu odřízněte všechny výhony podzimních malin těsně nad zemí. Rubus loganobaccus a mezidruhové křížence, které byly z důvodu ochrany před zimním počasím svázány do trsů, můžete nyní uvolnit a přivázat k drátům tvořícím systém trvalých oper. Všechny poškozené pruty odřízněte.

Smokvoně

Smokvoně potřebují teplo, slunné a chráněné místo a pěstují se nejlépe vyvázány do vějíře podél zdi (například ve Strážnici na jižní Moravě). Jejich kořeny potřebují silné omezení a měly by být zasazeny do jámy o ploše asi 1 m2, hluboké 60 cm. Jámu obložte prkny, plochými betonovými dlaždicemi nebo vlnitým plechem a naplňte ji směsí hlinité půdy a cihlové drtě.

Angrešt a rybíz

Všechny výhonky napadené přes zimu vlnovníkem nebo kovovníčkem (často bývají vykousána pupeny) odřízněte až ke zdravým pupenům. Z nově zasazených keřů angreštu a červeného nebo bílého rybízu odstraňte všechny slabé výhony a zbylé zkraťte o třetinu. Přihnojte plným hnojivem. Všechny nedávno zasazené keře černého rybízu silně prořežte tak, že slabé výhonky odstraníte a zbylé zkrátíte na jeden nebo dva pupeny nad zemí. Přihnojte plným hnojivem.

Jahodníky

U právě zasazených odrůd jednorázově plodících jahodníků odstraňte poupata, abyste zabránili předčasnému nasazení plodů. Tzv. podzimní jahody jsou ve skutečnosti stále plodící odrůdy jako například „Aromel” nebo třeba „Ostara”, ale tím, že až do konce května odstraňujete poupata, odsunete období sklizně až na srpen. I tyto odrůdy můžete sázet nyní. Před výsadbou zapracujte do půdy velké množství uleželé chlévské mrvy nebo zahradního kompostu. Stále plodící jahodníky přihnojte nyní, ale nehnojte tzv. letní odrůdy. Dejte si pozor, abyste jahodníky pěstované pod sklem nepřemokřili, a jakmile začnou vytvářet plody, přihnojujte je ve čtrnáctidenních intervalech hnojivem na rajčata v určené koncentraci. Chraňte je před mrazem.

Vinná réva

K prořezávání a vyvažování venku rostoucí vinné révy se používá řada metod. Jednou z nejjednodušších je metoda Guyotova. Novou rostlinu seřízněte na výšku 30 cm; dva nové silné výhony vyvažte vodorovně a třetí zkraťte na tři pupeny. Při prořezáváni starší rostliny odřízněte všechny stonky s výjimkou tří centrálních. Střední svislý stonek zkraťte na tři pupeny a zbylé dva ohněte do vodorovné polohy. Prořezávání proveďte hned začátkem března, ještě než se objeví první známky růstu. Přořezávání až po začátku růstového období může vyvolat „krvácení”, které vinnou révu oslabí.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies