Vyrobte si osvětlovací panel

Osvětlovací panel můžete vyrobit pro jakoukoli místnost v bytě. Lze jej využít místo klasických lustrů nebo stojacích lamp. Přinášíme vám pár tipů, kterými se při jeho zhotovení můžete inspirovat.

Bodové osvětlení

Bodová osvětlení nejen na strop

S bodovými světly jste se v minulosti mohli setkat především ve veřejných prostorách. Postupem času se začaly využívat i v domácnostech a to jako doplňkové světlo ve špatně osvětlené místnosti nebo jako dekorativní osvětlení ložnic, obývacích pokojů nebo kuchyňských linek. Nicméně ani zde se bodová světla neohřála příliš dlouho a dnes je využíváme jako hlavní osvětlení všech pokojů a místností v bytech a domech. Na rozdíl od několika ostatních druhů osvětlení jsou moderní, nikde nepřekážejí a za pomoci fantazie lze vytvořit neobyčejnou hru světel. Bodová světla lze ukrýt nejen do stropu, ale i do kusového nábytku nebo do stěn.

Příprava a výroba osvětlovacího panelu z bodových světel

Než se pustíte do výroby, nejdříve si pořiďte reflektory, nejlépe v sadě a se žárovkami (počet záleží na tom, kolik světel si přejete na panelu mít). S tím vám později odpadnou případné potíže se zapojením. Dále si připravte vhodnou desku, nejlépe z dřevotřísky a předem upravenou do požadovaného tvaru - obdélník, kruh, oblouk, slza či jiné nepravidelné tvary, do které budete bodová světla montovat, vrtačku a přímočarou pilu. Kromě toho ještě nezapomeňte na tužku, metr, bezbarvý lak či barvu na dřevo a štětec. Desku však natírejte až po všech úpravách, to znamená nejen po vyříznutí tvaru, ale i otvorů pro reflektory.

Na desku si poté vyznačte tužkou rozměry a otvor vyřízněte přímočarou pilou (otvory označte a vyřízněte zhruba 3-4 cm od kraje desky). Pozor, otvor by měl být o něco větší, než rozměry reflektoru (o necelý 1 cm). Objímka světla se za pomocí kovových vzpěr pevně ukotví do desky, proto nemusíte mít obavy, že by mohla bodová světla vypadnout. Po ukotvení světel panel zavěste na požadované místo a propojte jednotlivé kabely. Panel se bude hodit zejména do kuchyně nad barový pult, do dětského pokoje, ale i do pracovny.

K tématu:

Moderní dům a zahrada - nezapomeňte na vhodné osvětlení!

Venkovní osvětlení - posviťte si na zahradu

Vybíráme vhodné osvětlení

Vybíráme osvětlení podle pravidel Feng-šuej

Solární osvětlení v zahradě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies