Výroba pařeniště krok za krokem

Vyrobte si vlastní pařeniště za pár korun. Můžete v něm předpěstovávat sazenice, rychlit a pěstovat zeleninu a nebo také okrasné rostliny. Stačí staré okno, čtyři desky a trocha zručnosti.

Sazenice rostliny v dlaních

Umístění pařeniště

Pařeniště je vhodné umístit na jižní stranu pozemku, která je chráněná před větrem. Na této straně se bude dařit ředkvičkám, ranným salátům, jarní cibulce, bylinkám i sadbě okurek, rajčat a okrasných rostlin.

K výrobě budeme potřebovat následující

K výrobě pařeniště budeme potřebovat staré okno (bez klik, šroubů, apod.), 4 desky, barvu vhodnou pro venkovní použití, štětec, pilku, kovové úchyty, smirkový papír, delší hřebíky a kladivo.

Výroba pařeniště - jak na to?

Dřevěné části okna, které jsme zbavili klik, šroubů a pantů, zbrousíme smirkovým papírem tak, aby dřevo bylo hladké a nezůstaly na něm stopy původní barvy. Dřevo ošetříme prostředkem zamezujícím hnilobě (například bordeauxskou jíchou) a natřeme barvou vhodnou pro venkovní použití. Necháme zaschnout.

Z připravených desek si vyrobíme obdélníkový rám bez dna, jeho přední část by měla být o něco málo nižší než část zadní. Rám musí být stejné velikosti, jako je okenní rám (musí do sebe zapadat). Abychom mohli pařeniště otevírat, je vhodné k vnějšímu okraji rámu i okna namontovat kovové úchyty. Takto připravený rám také ošetříme prostředkem zamezujícím hnilobě dřeva a natřeme stejnou barvou.

Okno připevníme k rámu, nejlépe pomocí pantů, aby byla konstrukce pevnější. Nakonec umístíme na námi zvolené stanoviště.

Vhodný pěstební substrát do pařeniště

Nejvhodnějším pěstebním substrátem je směs zeminy s koňským, ovčím a nebo kozím hnojem, které mají schopnost půdu prohřát. Kravský hnůj tuto schopnost má pouze minimální. Čerstvý hnůj můžeme smíchat s malým množstvím spadaného listí, případně jej můžeme opětovně zahřát horkou vodou a nebo posypat mírně páleným vápnem. Před výsevem umístíme na vrstvu hnoje přibližně 20 centimetrů vysokou vrstvu kvalitní zeminy.

Péče o rostliny pěstované v pařeništi

V případě vysokých teplot (zejména v létě) je vhodné rostlinám pravidelně větrat, pokud teploty klesají a hrozí přízemní mrazíky (březen až květen), je vhodné pařeniště k večeru přikrýt starým kobercem a nebo slaměnou rohoží.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies