Výpočetní tomografie jako veterinární metoda

Výpočetní tomografie je především diagnostická metoda humánní medicíny, ale v posledních letech se hojně začíná uplatňovat ve veterinárním lékařství.

CT scan

Jaký je princip CTmarvistavet.com

Velmi často můžete slyšet o počítačové tomografii, tento název ovšem neodpovídá principu funkce metody. Správně jde o „Computed tomography“, překlad počítačová tomografie není správný. Přístroj pracuje s obyčejným rentgenovým zářením, rotující stroj se pohybuje okolo pacienta, kterým následně procházejí rentgenové paprsky, jež snímá detektor. Detektor může protilehle rotovat s rentgenkou, nebo jsou detektory rovnoměrně rozmístěny po celém obvodu tunelu. Jeden oběh rentgenky tedy znamená jeden řez vyšetřovaným pacientem. Když je oběh ukončen, celý prstenec s rentgenkou a detektory se posune o určitý úsek a proces se opakuje. Údaje, které během vyšetření přístroj obdrží, jsou výpočetní technikou převedeny do srozumitelného obrazu. Radiační zatížení během CT je tedy logicky mnohem náročnější než u klasického rentgenu. Pacient je vystaven až tisícinásobné dávce rentgenového záření. Proto je nutné zodpovědně uvážit, zda je toto vyšetření opravdu na místě. Výhodou CT je pak prostorové zobrazení.

Pro diagnózu fraktur

Ve veterinárním lékařství se CT používá nejčastěji k vyšetřování zlomenin, protože stejně jako na rentgenu jsou na snímcích nejlépe viditelné kosti. Kromě faktur se u zvířat mohou vyšetřovat i jiné změny ve složitých kostních strukturách. Použití CT je velice užitečné při komplikovaných zlomeninách kloubů. Výpočetní tomografie totiž dokáže rozpoznat změny s přesností na 0,2 mm. Veterináři se rozhodnou pro použití CT také v případech jako jsou zkostnatělé ploténky v nosní dutině, vedlejší nosní dutiny nebo kosti lebky. Lze odhalit také hustotu kostí a osteoporózu, ale tahle diagnostika se prozatím hojněji využívá u lidských pacientů.

Vyšetření měkkých tkání

Kromě kostí lze CT využít při diagnostice měkkých tkání a především plic. Nejčastěji jde o kontrolu a zjišťování plicních metastáz. Snímek lze zlepšit podáním kontrastní látky, která umí pohltit rentgenové záření a zobrazí se na snímku bíle. Používají se kontrastní látky pro vyšetření trávicího traktu, jiné se aplikují přímo do žilního systému. Pokud jde o orgány, tak kontrastní látky v cévě zdůrazní strukturu orgánu a odhalí případné anomálie. Takto se odhalí například zánětlivé ložisko nebo nádor, které potřebují výživu, zajištěnou nově vytvořenou cévní struktura. Kontrastní látka pomůže odhalit i trombózu či embolii.

Závěrem tedy můžeme říci, že použití CT k vyšetřování zvířat může mnohonásobně zvýšit šanci na jejich brzké uzdravení.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies