Vypěstujte si pažitku

Její pravé jméno se moc nepoužívá a proto není příliš známé. Říká se jí “česnek pažitka” a má mnoho druhů, z nichž jedním z nich je i pažitka zahradní. Pažitku najdeme i ve volné přírodě, ale některé druhy se nejí, jsou jen na okrasu. Můžete ji vidět volně růst v Evropě, Asii i na severu Ameriky.

pažitka

 

Dá se pažitka skladovat?

 

Bohužel pažitka není vhodná bylinka k sušení. Můžete ji usušit, ale ztratí téměř všechnu chuť i aroma, tudíž s ní můžete jídlo už jen dozdobit. Jestliže si ji chcete zmrazit, pak ji nakrájejte na malé kousky, dejte do formy na led, zalijte vodou a zamrazte. Potom ledové kostky s pažitkou vyklopte z formy a vložte do sáčku. A tímto způsobem dejte opět zmrazit.

 

Pěstování

 

Pěstování pažitky je snadné. Je schopná přežít i v mrazu. Měli byste ji ale po 5 letech vždy přesadit na jiné místo. Můžete si ji namnožit výsevem či dělením vyrostlých trsů, což je mnohem rychlejší. Pěstovat ji můžete kdekoliv. Vyroste vám jak na zahrádce, tak i doma v květináči. Pažitka potřebuje půdu, která je bohatá na humus, neustále vlhká a dobře propustná. Nejlépe použijte hlinito-písčitý substrát a klidně vybírejte s vyšším obsahem vápníku.

 

Buď si ji koupíte předpěstovanou nebo si vypěstujete svou vlastní ze semínek, jež by se měly zasadit v březnu či dubnu. Stačí vyhloubit mělkou jamku, nasypat semínka a pak jen lehce zatlačit na povrch půdy a zalít. Pažitku byste měli zalévat častěji, půda by neměla vyschnout, ale také se nesmí topit ve vodě. V létě ji přihnojujte nejlépe tekutým hnojivem 1x za 2 týdny. Po dvou letech svého života začne kvést. Má krásné fialové květy, ale bohužel pažitku zbytečně vysilují, takže je raději odštipujte. Kvůli květům se vytrácí i osobité aroma pažitky.

 

Účinky

 

Pažitka je bohatá na vitamín B2, C, D a E, dále vápník, draslík a také obsahuje karoten, železo, fosfor a další vitamíny a minerály. V pažitce jsou obsažené i éterické oleje, které také prospívají našemu zdraví. Skvěle nahrazuje sůl a má i slabé cibulové aroma, které ale zmizí, když pažitku zakápnete trochou citronové šťávy. Pomáhá snížit krevní tlak, podporuje chuť k jídlu a zlepšuje trávení.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies