Vypěstujte si na zahrádce šťavnatý meloun

Když se řekne léto, okamžitě se nám vybaví dovolená, válení se u vody, hromada zmrzliny a osvěžující meloun. Můžete si jej koupit v obchodě, ale co kdybyste si jej vypěstovali na své zahrádce? Je to snadné. Povíme vám, jak na to.

Chcete si vypěstovat vodní meloun?

 

Výsev

 

Výsev semínek se provádí v lednu, ale protože meloun potřebuje dostatek tepla a světla doporučuje se počkat s výsevem do dubna. Semínka se vysévají do kelímků či menších sadbových květináčů. Klidně do nich vložte rašelinové tablety s umístěným semínkem. Díky rašelině bude mít semínko dostatečné teplo, které potřebuje ke klíčení.

 

Semínka se uloží asi půl centimetru pod povrch substrátu, jenž je určen pro výsev a klíčení. Pravidelně je pak zalévejte. Abyste je až příliš nepodmočili, můžete si pomoci rozprašovačem. Semínka ke klíčení potřebují teplotu 18 - 22 °C, takže je pro ně ideálním místem vyhřátý parapet.

 

Po vysetí semínek je zakryjte igelitem nebo je přikryjte poklopem, který si vyrobíte z uříznuté PET láhve. Pokud chcete investovat více peněz, můžete si pořídit profesionální miniskleník, který je vyráběn speciálně pro klíčení. Sice je to dražší záležitost, ale rozhodně to vypadá estetičtěji než kelímky od jogurtu.

 

Výsadba

 

Jakmile zpozorujete, že má semenáček 3 - 4 listy a pevný, prokořeněný bal s bílými konci (nesmí být nahnědlé), tak nastal ten správný čas na přesazení na zahrádku. Než tak ale učiníte, v noci ji trochu otužujte. Rostlinku pak můžete zasypat až po lístky. Do skleníku dávejte 1 rostlinku na 150 cm a do pařeniště vkládejte do jednoho okna po 2 rostlinkách.

 

Výsadba by měla probíhat v druhé polovině května, ale nejprve si musíte připravit půdu. Prohnojte ji už na podzim a na jaře byste ji měl důkladně zrýt a prokypřit. Vysazujte do sponu minimálně 50x50 cm. Jestliže máte záhon větší, můžete zvolit i dvakrát větší spon. Až z rostliny vzejde olistěná lodyha, zaštípněte ji za 4 listem. Tím se rozvětví. Ty boční lodyhy musíte také zaštipovat. Na výhonech byste měli nechat jen jeden či dva listy a 1 květ (1 plod). Pochutnat si na nich můžete až na konci srpna (zhruba po 100 dnech od výsevu), to nastává sklizeň.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies