Vypěstujte si na zahrádce květák

Květák se řadí do čeledi brukvovitých rostlin. Vyšlechtili jej Arabové, ale i tak se rozšířil i na území Evropy. Obsahuje spoustu minerálů a vitamínů. Existuje spousta možností, jak jej připravit.

Pěstování květáku

 

Dokonce si můžete vybrat květák ze spousty různých kultivarů, který bude vyhovovat vaší chuti. Než květák začnete pěstovat, poraďte se nejprve v zahradnictví, který kultivar byste měl zvolit pro svůj záhon. Můžete si vybrat ze 4 odrůd - velmi rané, rané, pozdní a velmi pozdní.

 

Fáze č. 1 - Předpěstování

 

Začněte nejdříve předpěstováním a to nejlépe v půlce března. Výsev byste měli provést do skleníku, který by ale měl být vytápěný, nebo do pařeniště. Teplota hraje zásadní roli, protože vám semínka porostou jen za určitých teplotních podmínek.

 

Jestli vám někdo poradil, že lze výsev provést i do kelímků, které pak ještě zabalíte do mikrotenového sáčku a postavíte za okno, je to možné. Ale pamatujte, že si tím prodlužujete fázi růstu, takže vám semínka vyrostou asi s měsíčním zpožděním. Proto začněte raději v půlce února, pokud tedy chcete provést výsev do kelímku.

 

Fáze č. 2 - Přesazení na zahradu

 

Až vám sazeničky vyrostou minimálně 15 cm, pak je teprve můžete přesadit na záhon. Musíte také najít ideální místo, kam květák zasadit. V polostínu a stínu se sazeničkám nedaří, neboť jsou zesláblé, takže budou růst velmi pomalu. Avšak na ostrém sluníčku vám sazenice také nebudou moc prospívat.

 

Výsadbu proveďte raději někam na rozptýlené světlo a mezi jednotlivými sazenicemi nechte volný prostor. Bude stačit 15 cm. Květák vám totiž naroste do velkých rozměrů. Květák vyžaduje i kvalitní hnojení. Již před výsadbou na záhon musíte půdu pohnojit umělým několikasložkovým hnojivem.

 

Květák potřebuje i dostatek vláhy a v obdobích sucha na něj myslete a dopřejte mu pravidelnou zálivku. Zalévat byste je měli jen ke kořenům. Listy nepolévejte. A půda by neměla být zbytečně přemokřená. Pokud nemůžete květák zalévat každý den, bude stačit, když jej zalijete 1x týdně, ale dostatečně.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.5 Počet: 2 Nejlepší: 3 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies