Vypěstujte si kávovník

Jste opravdovým milovníkem kávy? Neumíte si bez ní svůj život vůbec představit? Můžete si ji vypěstovat i sami. O to víc si ji pak vychutnáte.

Káva ovládla celý svět

 

Káva

 

Tento lahodný nápoj ovládl celý svět díky své výrazné chuti a omamné vůni. Konzumace kávy je takový kulturní požitek. Název “káva” vznikl ze slova “gah-wah”, který se hojně používal pro všechny etiopské nápoje. Původně tedy káva pochází z Etiopie, ve které se dodnes vyskytují divoké keře kávovníku.

 

Kávovník

 

Jedná se o vegetující keř v subtropickém a tropickém podnebném pásmu. Keře kvetou bílými pěticípými květy, které se podobají květům jasmínu. Z květů se pak vyvinou peckovice (většinou dvou semenné), které jsou nejprve zelené a zráním získávají žlutou a později červenou barvu. Jestli se z květu vytvoří jen 1 semeno, označuje se jako “perlová káva”.

 

Délka zrání záleží na typu odrůdy a také na poloze plantáží. Bobule jsou zralé po 6 nebo 9 měsících. Nejoblíbenějším a nejrozšířenějším druhem kávovníku je kávovník arabský (Coffea arabica). Je to stálezelená rostlinka, jež se snadno pěstuje a kromě toho je i krásnou dekorací. Můžete si jej vypěstovat na zahradě, ale i doma v květináči.

 

Pěstování

 

Ideálními podmínkami jsou teploty kolem 20 - 25 °C a také bohatá zálivka. Co ale kávovníku nesvědčí, je přímé slunce. Pokud ho umístíte u okna, raději ho postavte dál od okna. Jako ochrana proti slunci poslouží i záclona. Okno volte orientované na jihozápad či jihovýchod. Substrát by měl být kyselejší (pH 5 až 6,5), ale bude stačit i běžný substrát, který je vhodný pro pokojové rostliny.

 

V létě přihnojte pouze 1x za 14 dní. Vždy na jaře jej přesaďte, když je rostlina starší, přesazujte podle potřeby. V zimě si kávovník vystačí s teplotami 15 - 20 °C. Pozor, aby teplota v místnosti neklesla pod 12 °C. Jinak se tím zastaví jeho růst. Kávovníku neprospívá průvan, studený vzduch a ani přemokření.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies