Vypěstujte si hrnkové (miniaturní) růže

Dnes známe tyto milé, jemné a někdy i vonící miniaturky z prodejen květinářství. Žluté, bílé, oranžové, rudé, červené a klasické růžové maličké květy, lahodící našemu oku, jsou i velice pěkným dárkem k různým příležitostem.V dnešním článku Vám poradíme, jak je úspěšně pěstovat.

Miniaturní růže

Původ miniaturních růží

Miniaturní růže byly většinou vyšlechtěny křížením vybraných růží pnoucích s polyantkami. Jsou známy od 30-tých let minulého století.

Rosa The Fairy

Jeden z mnoha oblíbených kultivarů, Rosa The Fairy, je výsledek práce pěstitelů z anglického města Essex. Sice se traduje, že je to spontánní mutace, ale výsledek je krásná růžička, která dorůstá do výšky až 90 centimetrů. Do této výšky se však málokdy pěstuje. Většinou se pěstuje jako malá polyantka s květy, které mají  2 - 3 centimetry v průměru. Květy jsou plné, krásně růžové, za horka jejich barva bledne a rychle odkvétají. Keřík je vzpřímený, robustní. Lístky jsou drobného vzrůstu. Jsou sytě zelené, lesklé a podobají se listům zimostrázu.

Mood music

Další známý a zvláštní kultivar je Mood music. Je to zakrslá, mnohokvětá růže, kterou vyšlechtil kalifornský pěstitel R.S.Moore  a která byla uvedena na trh kalifornskými školkami  Sequoia Nursery v roce 1977.

Poupata tohoto kultivaru jsou zajímavá svými výrůstky a žlázkami. Zajímavé květy mají oranžově-růžovou barvu, jsou plné, rozložené plošně a jemně voní. Lístky jsou matné, sytě zelené. Keřík není moc vysoký, ale má nápadně hodně trnů. Kvete od července do konce září.

Využití miniaturních hrnkových růží

Miniaturní (hrnkové)  růže se nejčastěji používají na obruby, do hrnků, truhlíků a nebo na terasové zahrádky.

Pěstování miniaturních růží - jak na to?

Dnes se tyto kvetoucí růžičky běžně prodávají v květináčích. Pěstovat je můžete buď na zahradě a nebo také v místnosti. Pokud chcete těmito milými rostlinkami ozdobit svou zahradu, tak je vhodné nakupovat v dobrém zahradnictví, nebo růžových školkách, kde je o ně odborně postaráno. Miniaturní růže kupujeme na podzim, v polovině října. Snažíme se je vysadit nejlépe ještě v den koupě.

Před výsadbou namočíme kořínky růže asi na hodinu do vody, zkrátíme její kořenový bal i nadzemní část.. Při výsadbě více rostlin je nutné dodržovat spon 30x30 centimetrů. Rostliny nesázejte zbytečně těsně vedle sebe, časem se růže rozrostou.

Půdu vyžaduje miniaturní růže hlinitopísčitou, propustnou a humózní. Neprospívá ji stín a přílišné vlhko. Důležitá je pravidelná zálivka a také odstraňování suchých květů.

Pokud chce někdo zkusit množení miniaturních růží, je nejvhodnějším způsobem řízkování.

Pro odborníky je vhodná další metoda a to očkování na podnož.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies