Vypěstujte si doma tabák

Vypěstujte si doma tabák selský nebo viržinský. V dnešním prvním díle našeho seriálu se dozvíte, co vše potřebuje tabák k tomu, aby úspěšně rostl.

Tabák virginský

Všeobecně o tabáku

Nejběžněji se v našich klimatických podmínkách pěstují dva typy tabáku - tabák selský a tabák viržinský. Pěstování tabáku selského je vhodné pro začátečníky. Je to jednoletá, 30 až 150 centimetrů vysoká bylina, pocházející původně z Mexika. Je méně náročná na pěstování, navíc obsahuje více nikotinu.

Tabák viržinský je poněkud náročnější na pěstování. Je to také jednoletá, 70 až 250 centimetrů vysoká bylina pocházející z Jižní Ameriky.Rostlina je citlivá na chladné prostředí, což může mít za následek nevykvetení. Oproti tabáku selskému je tento typ vyšší a má větší listy, což znamená vyšší výnosnost. Navíc má tabák virginský jemnější chuť.

Kde koupit semena tabáku?

Semena tabáku selského i virginského lze běžně sehnat na internetu. Cena semen se pohybuje okolo 100 korun.

Pěstujeme tabák doma i na zahradě

Oba typy tabáku můžeme s úspěchem (při splnění pěstebních národů) pěstovat nejen na zahradě, ale také doma. O pěstování tabáku doma a na zahradě si povíme v příštím, již druhém díle našeho seriálu, který vyjde 25.9.2009!

Pěstování tabáku versus zákon

Tabák, který si vypěstujete a zpracujete pro vlastní potřebu, není předmětem trestného činu a nepodléhá spotřební dani. Dle § 101 zákona č.353/2003 Sb a § 1 vyhlášky č. 344/2003 Sb. není tabákovým výrobkem ani tabákové semeno, ani samotná rostlina.

Pěstební substrát

Pro pěstování tabáku je vhodná hlínitopísčitá půda, bohatá na humus. Vhodný je také vyšší obsah draslíku v půdě, pH by se mělo pohybovat mezi 5,5 - 6,5.

Světlo a teplo

Rostliny vyžadují světlé a teplé stanoviště.

Výsev semen

Pro výsev semen je ideální období od poloviny března do poloviny dubna. Vhodné je použít výsevní substrát, do kterého semena tabáku vysejeme (řídce, cca 2 centimetry od sebe). Než semena vyklíčí, je zapotřebí je pravidelně rosit měkkou odstátou vodou pokojové teploty (Pozor! semena tabáku jsou citlivá na chlór).

Teplota v místnosti by se při výsevu měla pohybovat okolo 25 - 28°C. Pěstební nádobu je vhodné po výsevu zakrýt fólií s předem připravenými dírkami, aby rostlinky mohly dýchat.

Za 3 - 4 dny by měla semínka vyklíčit, za dalších 10 dní vyrůst do výšky 1 centimetru. Fólii sejměte až v okamžiku, kdy ji rostlinky dorostou. Jakmile sazeničky dosáhnou výšky 3 - 5 centimetrů, je vhodný čas k jejich přesazení do větších nádob.

O výsadbě, sušení a skladování tabáku si povíme více v příštím díle, který vyjde již 25.9.2009!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies