Vypěstujte si doma čokoládové ovoce

Vypěstujte si mexický hit – čokoládové ovoce. Pěstování není složité, odměnou Vám budou sladké čokoládově zbarvené plody s jemnou chutí čokolády.

Čokoládové ovoce

Představujeme Vám čokoládové ovoce!

Black Sapote (Diospyros digyna) neboli také Sapota černá pochází z Mexika. V současné době je hojně rozšířena v tropech celého světa, zejména na jihu Itálie a ve Španělsku. Lidově se tomuto ovoci přezdívá „čokoládové“.

Jak rostlina vypadá?

Jedná se o rostlinu stromkovitého růstu (až do výšky 2 metrů) s výraznými dlouhými a lesklými listy. Nejkurióznější jsou u této pokojové rostliny plody, které připomínají nezralé rajče. Co je ovšem na Sapotě zvláštní, je dužnina plodů, která se z čistě bílé při zrání mění na čokoládově hnědou (odtud také přezdívka čokoládové ovoce vznikla).

Pro zajímavost:

Plody Sapoty mají snížený obsah tuku, navíc obsahují 4x více vitaminu C něž třeba pomeranč.

Jak úspěšně pěstovat čokoládové ovoce?

Nejvhodnějším pěstebním stanovištěm je pro Sapotu skleník, zimní zahrada a nebo také byt, kde je dostatek světla (ne však přímé sluneční záření, rostlina by se mohla snadno spálit). Rostlina není mrazuvzdorná, proto vyžaduje teplotu okolo 18 – 24 °C i v zimě. Vhodná je propustná, výživná půda s neutrálním pH. Postačí běžná zálivka měkkou odstátou vodou pokojové teploty.

Hnojení a přesazování

Rostlinu v době vegetace hnojíme každých 14 dní běžným tekutým hnojivem, v zimě přihnojujeme cca 1x za měsíc. Rostliny přesazujeme vždy na jaře v případě, že kořeny vyplní květináč. Nejvhodnější dobou pro pořízení Sapoty, je jaro.

Sklizeň čokoládového ovoce

Semenáče „čokoládového ovoce“ začínají plodit nejdříve po 7-mi letech. Pokud se chcete sklizně plodů dočkat dříve, můžete si zakoupit sapotu ve formě naroubovaného stromku, který obvykle začíná plodit již druhým rokem.

Rostlina kvete většinou na jaře až v létě, plody na rostlině dozrávají až za 12 měsíců. Pro kvalitní uzrání plodů je důležitá určitá velikost stromku (cca 10 listů/1 plod).

Pro zajímavost:

Cena za 1 rostlinku „čokoládového ovoce“ se pohybuje okolo 1200 korun.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies