Vypěstujte si doma avokádo

Avokádo si můžete snadno vypěstovat i z pecky. Pokud ale budete trpěliví.

Vypěstujte si doma avokádo

 

Když si budete chtít rozkrojit avokádo, ať už do salátu či sendviče, zkuste z něj opatrně vyjmout pecku. Snažte se do ní moc neřezat. Pokud se vám to podaří, vyroste z ní krásný avokádový stromek. Všímejte si ale jak je pecka situovaná uvnitř avokáda, abyste věděli, kterou stranou byste jej měli vložit do vody.

 

Avokádo bude mít nahoře celou či jen pozůstatek stopky, takže blíže ke stopce bude vrchní část pecky, jenž musí zůstat suchá. Tu spodní část pak budete vkládat do vody. Vrchní část pecky bude tzv. pučet, rašit (objeví se prasklinka) a spodní bude mít takový kořenový uzel či kořínek. Prostě špičatá část pecky musí směřovat nahoru.

 

Omyjte ji, abyste odstranili zbytky dužiny. Jestli dužina nepůjde odstranit, zkuste pecku na několik minut ponořit do vody a poté ji jednoduše seškrábejte. Hnědou kůži na pecce ale neodstraňujte, neboť je to její ochrana. Poté ji opatrně propíchněte 3 či 4 párátky. Připravte si nějakou průhlednou sklenici a nalijte do ní vodu. Rychleji si tak všimnete, kdy začnou růst kořeny a kdy budete muset vyměnit vodu. Ideálně měňte vodu každý den, jinak by mělo stačit jednou za 4 dny.

 

Pecku ale musíte propíchnout tak, aby se špičkou tyčila vzhůru. Pouze dolní polovina pecky by měla být ponořená ve vodě. Konstrukce musí být pevná, jinak se avokádo ponoří do vody celé. Sklenici pak položte na parapet nebo co nejblíže k oknu, tak aby pecka měla dostatek světla. Pak už musíte jen čekat, dokud nevyklíčí. Trvá to přibližně 2 - 4 týdny. Někdy mohou vyrašit kořínky až po 8 týdnech, takže buďte trpěliví.

 

Vrchol pecky by se měl vysušit a popraskat a hnědá vrstva se sloupne. Prasklina se bude šířit až ke dnu a díky tomu pak z dolní části vyroste kořínek. Nechte kořínek větvit a růst, dokud na vrcholu pecky nevyraší malý výhonek. Dávejte si ale pozor, aby vám hlavní kořen, který vyrostl z dolní pukliny, nevyschl. Jinak vám rostlina uhyne.

 

Až bude rostlina vysoká minimálně 15 - 7 cm, pomalu se blíží ten správný čas na přesazení rostliny do půdy. Nejprve ten stonek zkraťte na polovinu. Nemusíte se bát, jenom tím povzbudíte další růst. Až opět stonek vyroste do výšky 15 cm, přesaďte jej do půdy. Horní část pecky nechejte vždy odkrytou a dejte květináč opět co nejblíže k oknu. Poté už jen stačí zalévat, aby avokádo mělo vždy vlhkou, ale ne vodnatou, půdu. Jakmile vám začnou žloutnout lístky, příliš ji přeléváte.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.6 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies