Vypalujeme keramiku

Jste tvořiví a rádi experimentujete? Pořiďte si pec a vrhněte se na keramiku. Tvarování hlíny vás zbaví stresu a své výrobky můžete věnovat jako dárek svým přátelům.

Keramika

<!-- -->

Vyberte si ten správný materiál

Před nákupem hlíny a ostatních doplňků je třeba se rozmyslet, jaký typ keramiky budete chtít vyrábět. Podle toho se dále soustřeďte na výběr vypalovací pece, která není vždy levnou záležitostí. Ty nejlevnější a nejmenší mívají také nejnižší stupeň pálení. Je-li však váš partner šikovný a máte dostatek místa na zahradě, může vám vypalovací pec postavit. Tím ušetříte i desítky tisíc korun a pálení keramiky bude mít své kouzlo.

Když už jste si pořídili vypalovací pec, hrnčířský kruh a další nástroje k výrobě keramiky, je čas, abyste si vybrali ten správný materiál, kterou je vypalovací hlína. Existuje několik druhů hlíny, které se od sebe liší složením i barvou. Některé hlíny nelze vypalovat při vysokých teplotách, jelikož by výrobek popraskal a některé to naopak vyžadují. Při nižších teplotách se určitý druh hlíny nevypálí a výrobek se jednoduše rozpadne.

Jak postupovat při vypalování

Příjemnou součástí tvorby keramických výrobků je jejich vypalování, na které se musí velmi opatrně. Dosud nevypálená hmota je v určitých stádiích vypalování křehká a citlivá, dosažení požadované teploty se nesmí v žádném případě uspěchat. Při rychlém nárůstu teploty výrobek praskne a není možné jej opravit.

Nevypálené výrobky vkládejte do studené pece, keramika se musí zahřívat společně s pecí. Užitečným pomocníkem při vypalování jsou žároměrky nebo pyrometry, kterými můžete měřit teplotu uvnitř pece a tak předejít zbytečným komplikacím (infračervenými pyrometry změříte teplotu bezpečně). Hotové vypálené výrobky ponechte v peci, dokud nevychladnou (to může trvat i 12 hodin, vždy ale záleží na typu pece).

Vypalování keramiky bez glazury je jednodušší a můžete naskládat více výrobků na sebe. Tím ušetříte spoustu místa (na sebe vkládejte pouze výrobky ze stejného materiálu). Keramika s glazurou vyžaduje více místa, existuje totiž možnost, že se výrobky při vypalování přilepí k sobě. Keramice s glazurou nechte alespoň 2 až 3 centimetry volného místa.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.4 Počet: 5 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies