Výhody tepelných čerpadel

Máte rodinný dům? Chcete snížit spotřebu energie či paliva na vytápění? V tom případě pro vás může být tepelné čerpadlo vhodným řešením. Pojďme se podívat na přednosti těchto šikovným vynálezů.

Růžová fasáda domu

K čemu tepelné čerpadlo slouží?

Nejčastěji slouží k vytápění, ohřevu užitkové vody, ohřevu vody v bazénech, ale také pro klimatizaci objektů a jako zásobníky tepla. Pro rodinné domy se nejčastěji volí čerpadla s poddimenzovaným výkonem. Kotle na běžná paliva se volí spíše předimenzované. U tepelných čerpadel platí přímá úměrnost – čím vyšší výkon, tím vyšší pořizovací cena. Zpravidla se volí takový výkon, aby pokryl 60 až 80 % celkových tepelných ztrát objektu.

Je třeba udělat zemní vrt

Tepelné čerpadlo (voda/země) potřebuje zemní vrt. Výhodou tohoto systému je stabilní topný faktor. Není závislý na ročním období a počasí. Z vrtu nemusíte mít obavy, nezabere moc místa, spíše jen minimum z vašeho pozemku. Vrt se dá realizovat na všech místech dostupných pro vrtnou techniku a tam, kde se nečerpá podzemní voda. Nevýhodou zemního vrtu je snad jen složitější legislativa, vyšší investiční náklady a vysoké nároky na kvalitu odvedené práce.

Pro pasivní domy ne

Pro nízkoenergetické a pasivní domy je instalace tepelného čerpadla zbytečná. Nevyplatí se, protože ušetřené peníze za vytápění jsou ve srovnání s pořizovacími náklady zanedbatelné. Pro jiné stavby platí, že čím výkonnější je tepelné čerpadlo, tím nižší je investice na jednotku výkonu.

Investice a návratnost investice

Pokud budete pořizovat tepelné čerpadlo pro rodinný dům, počítejte s investicí v rozmezí 150 – 300 tisíc korun. Cena se odvíjí od typu, výkonu a způsobu připojení čerpadla. Kdy se tedy investice vrátí zpět? Během pěti až deseti let.

Proč tepelné čerpadlo pořídit

Tepelné čerpadla mají své výhody. Zaručí ekologické a ekonomické vytápění, nebudete závislí na cenách energií a získáte výhodnou dvoutarifní dodávku elektřiny.

Tepelná čerpadla už nejsou žádnou raritou. Každá desátá novostavba je tepelným čerpadlem vybavená. I počet dodavatelských firem neustále roste.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies