Výcvik psa – 4. díl

Neexistuje jen jeden způsob, jak cvičit psa. Nejlepší je ale vždy využít ověřených a vyzkoušených postupů. Základní povel jako je sedni, lehni a zůstaň s námi zvládnete levou zadní!

Pes, obojek, muž

Základní povely pro psy

Sedni, lehni a zůstaň, to jsou základní povely pro všechny psy. Je třeba cvičit je co nejdříve. Jak se říká: „Starého psa novým kouskům nenaučíš“.

Povel "sedni "

Přivolejte psa a ukažte mu pamlsek. Když se přiblíží, zvedněte pamlsek nad jeho hlavu. Štěně si sedne, aby na dobrotu vidělo. Jakmile si sedat začne, dejte povel „sedni“ a poté jej odměňte pamlskem.

 

Pokud si štěně sednout nechce, dřepněte si k němu a za povelu „sedni“ mu rukou zatlačte na zadeček. Pak jej odměňte.

Lehni

Jakmile bude štěně sedět, dejte ruku s pamlskem dopředu a dolů a zavelte „lehni“. Pokud se hned začne zvedat, mírně jej tlačte na ramena.

 

Jestliže na povel nereaguje, posuňte mu přední tlapky dopředu tak, aby pes dosáhl polohy vleže a přitom klidným hlasem přikazujte „lehni“.

Zůstaň

Dejte nejdříve psovi povel „sedni“, mějte jej přitom připoutaného na vodítku. Udělejte krok na stranu a dejte povel „zůstaň“. Snažte se vodítko nenapínat, jinak si pes okamžitě stoupne. Napočítejte do pěti, vraťte se a psa pohlaďte.

Zpočátku se bude pes zvedat a půjde za vámi, vy se ale vždy vraťte, usaďte jej do původní polohy a zkuste to znovu.

Sed u nohy - povel pro "pokročilé" psy

Smyslem tohoto povelu je, aby pes zůstal sedět u vaší nohy kdykoliv se zastavíte – využijete to např. u semaforu při čekání na zelenou. Povel se nacvičuje tak, že kdykoliv jdete někam se psem po boku a zastavíte se, přitáhnete obojek k sobě tak, abyste vyvíjeli tlak na hřbet psa.

Dej pac

Aby se pes naučil dávat vám packu, musíte jej nejdříve naučit packu na váš povel používat. Dejte psa sednout, obojek tahejte mírně dozadu. Před jeho packu mu přistrčte ruku s pamlskem. Jakmile packu zvedne, strčte pod ni pěst s pamlskem a mírně ji zvedněte. Dejte povel „packu“ a pejska pochvalte. Opakujte několikrát. Poté vyzkoušejte povel „dej pac“. Pes by jej nyní měl pochopit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies