Výborné domácí kysané zelí

Vitamíny a minerální látky, které obsahuje kysané zelí velmi významným způsobem zlepšuje obranyschopnost lidského organismus. Kysané zelí se také používá při mnoha dietách.

Polovina hlávky zelí

Výborné domácí kysané zelí

Kysané zelí obsahuje velké množství vitamínu B, B 12, C, K. Také obsahuje kyselinu pantotenovou, draslík, vápník, hořčík, zinek a mnoho dalších vitamínů a minerálních látek, které přispívají významným způsobem k lepší obranyschopnosti celého organismu. 

 

Co budeme potřebovat

10 kg bílého zelí, 200 g kuchyňské soli, 20 g kmínu, 10 g koprových semínek.

Postup přípravy domácího kysaného zelí

Hlávky zelí očistíme, opláchneme a pomocí kruhadla nebo ručně nakrouháme i s košťály. Před krouháním košťály několikrát nařízneme. Nakrouhané zelí smícháme se solí, kmínem a koprem. Zelí vkládáme do nádob nebo sudů a dobře upěchujeme dřevěnou palicí. Přebytečnou šťávu odléváme.

 

V nádobě necháváme prostor, aby se šťáva během kvašení nevylévala. Povrch připraveného zelí přikryjeme vyvařeným kouskem plátna, na ně položíme vydrhnuté a spařené prkénko nebo talířek, a zatížíme nedrolícím se a dobře umytým kamenem. Podle toho jak je nádoba se zelím velká, necháme ji 1 až 2 dny v teple (při teplotě kolem 18 °C) a teprve poté nádobu přemístíme do chladné místnosti (s teplotou 8 - 10 °C) k dalšímu kysání.

Zelí musí mít po celou dobu přípravy i přechovávání povrch zalitý šťávou, jinak plesniví a hnije. Pokud zelí během kysání vylučuje příliš málo šťávy, nahradíme ji převařenou a vychlazenou slanou vodou (na 1 litr vody asi 20 g soli). Objeví-li se povrchová plíseň, musíme ji ihned odstranit. Prkénko pokaždé vydrhneme a spaříme, plátno vyvaříme.

Domácí kysané zelí a jeho sterilování

Ze soudků, kde zelí vykvasilo, ho lžící naskládáme do sklenic, dobře ho upěchujeme a doplníme i zelnou šťávou. Mezi náplní a víčkem necháme vzdušnou mezeru asi 1 - 1,5 cm. Dobře uzavřené sklenice vložíme do zavařovacího hrnce, zalijeme teplou vodou a sterilujeme 25 minut při teplotě 90 °C. Po sterilaci láhve vyndáme, vychladíme a uložíme v chladu a temnu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.3 Počet: 4 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies