Vybíráme zahradní hadici

Zahradní hadice se vyrábějí v několika druzích, na první pohled ale vypadají všechny stejně. Pokud chcete, aby vám výrobek dobře a hlavně dlouho sloužil, měli byste znát kritéria, podle kterých vybírat.

Zahradní hadice

Kritéria pro výběr zahradní hadice

Pevnost hadice – všímejte si materiálu

Pevnost zahradní hadice zajišťuje především opletení speciální tkaninou z polyesteru, důležitý je ale také materiál, ze kterého je hadice vyrobena (nejčastěji plast, vyšší třídou je tzv. Skin Tech povlak).

Ještě před tím, než výrobek koupíte, se proto ujistěte, že opletení není jen natisknuté na povrchu (čili falešné) a že je materiál hadice pevný a neláme se, jinak se vám bude kroutit jako had a moc práce s ní na zahradě neuděláte.

Dobrou nápovědou je také to, jak smotaná hadice vypadá. Pokud na svazku najdete několik míst přelomených, máte tu čest s tenkostěnnou hadicí, která vám déle než jednu sezónu nevydrží. Kvalitní hadice se neláme ani při smotání.

Tloušťka a váha zahradní hadice

Je jasné, že pevná hadice bude mít nejen tlusté stěny, ale také vyšší váhu než nekvalitní tenkostěnné. Doporučujeme vybírat hadici s váhou ne nižší než 110 gramů na metr délky a tloušťkou hadice minimálně 1,2 cm.

Tlak a teplota vody

Výrobce by měl uvádět, jaký tlak vody hadice vydrží. Kvalitní snese alespoň 15 atmosfér (tj. 1,5 MPa).

Barva hadice

Někteří výrobci tvrdí, že na barvě hadice nezáleží, jiní doporučují pouze průhledné výrobky. Faktem je, že v tmavých, např. černých hadicích se voda rychleji ohřívá a hadice tak dříve změkne. Hadice by ale měla vydržet teplotu sahající až k 60°C.

Výrobce hadice

Není-li na obalu označen výrobce hadice, dotyčný si zřejmě za svým výrobkem nestojí a raději se „schovává“. Volte raději hadice, na kterých jsou uvedeny veškeré parametry, které už víte, že potřebujete znát.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies