Vybíráme vysavač - jak na to?

V současné době si můžeme vybrat ze sedmi základních typů vysavačů – mohou být podlahové suché, hobby, ruční, multifunkční, cyklonové, s vodním filtrem nebo robotické. Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých typů?

Vysavač

Podlahové suché vysavače

Patří mezi nejrozšířenější typy vysavačů. Veškeré nečistoty se zachycují do sáčku (jednovrstvého, vícevrstvého) a proudící vzduch je následně dočišťován dalšími filtry (ty mohou být vícevrstvé, elektrostatické, antibakteriální, uhlíkové, tzv. HEPA, apod.). Mezi jejich výhody patří nízká pořizovací cena a široká škála velikostních provedení. Mezi nevýhody patří vyšší provozní náklady, které se odvíjí od ceny filtračních sáčků.

Hobby vysavače

Vysavače obsahují obvykle jen 2 až 4 stupňovou filtraci. Jejich hlavní výhodou je velký objem nádoby na nečistoty, které je možno vysávat přímo do ní nebo je separovat ve velkoobjemovém filtračním sáčku (ten má obvykle 5 až 7 litrů). Lze s nimi vysávat mokré nečistoty, kaly i vodu. Pokud ovšem máte domácího mazlíčka, který pouští chlupy, nepočítejte s tím, že je tento vysavač vysaje. Nevýhodou jsou také vyšší provozní náklady a omezená možnost použití (nejsou určeny k vysávání velkých ploch). Výhodou jsou nízké pořizovací náklady.

Ruční vysavače

Spíš než jako vysavače, slouží jako elektrický smetáček s lopatkou. Nejsou určeny na velké plochy, jsou určeny spíše k úklidu drobných nečistot (například pokud v kuchyni něco rozsypeme, apod.). Lze je využít i k úklidu automobilu. Některé typy se před použitím musí nechat nabít ve speciální nabíječce, některé jsou zapojitelné do auto zapalování a jiné se normálně zapnou do zásuvky. Výhodou je trvalý filtr, který stačí vysypat, popřípadě omýt proudem vody. U některých modelů nechybí ani poměrně slušná výbava příslušenství.

Vysavače s vodním filtrem

Nečistoty se zachycují do vody, zbylé nečistoty ze vzduchu se dočišťují skrze pestrou škálu filtrů. Vodní vysavač během provozu slouží navíc jako čistička vzduchu a zvlhčovač. Po každém vysávání je třeba vodu z filtrační nádoby vylít, abychom zamezili tvorbě bakterií a plísní. Mezi hlavní výhody tohoto typu vysavačů patří nízké provozní náklady, schopnost odfiltrovat roztoče, bakterie a plísně. Lze zakoupit také vysavače, které jsou schopny hloubkového šampónování, apod. Mezi nevýhody patří vyšší pořizovací náklady.

Multifunkční vysavače

Umožňují klasické suché vysávání podlah a koberců, navíc díky přídavné nádobě na šamponovací roztok a speciální sací hubici s tryskou hloubkově šamponovat koberce nebo čalounění. Mezi jejich výhody patří již zmíněná možnost hloubkového šamponování, dále také vysávání vody (včetně kalových nečistot), velký objem prachového sáčku a nebo také nižší provozní náklady. Mezi nevýhody patří větší velikost vysavače, absence HEPA filtru, v některých případech nutnost kombinace s malým kompaktním vysavačem a také vyšší pořizovací náklady.

Cyklonové vysavače

Patří mezi nové typy vysavačů, které jsou charakteristické cyklónovým filtrem – na stěny filtru se odstředivou silou vzduchu usazují všechny nasáté nečistoty. Filtr je poté separuje a následně jsou dočišťovány dalšími filtry (nejčastěji HEPA filtrem). Hlavní výhodou je absence filtračního sáčku. Dalšími výhodami jsou téměř nulové provozní náklady, vysoká filtrační schopnost a velmi dobrá vybavenost příslušenstvím. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena.

Robotické vysavače

Jsou nejnovějším typem vysavačů. Jejich výhodou je, že je nemusíme obsluhovat - vysávají sami a přizpůsobí se prostředí, povrchu i objemu nepořádku. Vyhnou se schodům, nenarazí do stěny, dostanou se i tam, kde by se člověk musel pracně ohýbat a jít do kolen. Navíc mají čidla pro detekci překážek a nečistot. Komunikují virtuálními majáky pomocí radiových vln a infračervených paprsků, ze základnou a virtuální zdí komunikují pomocí IR paprsků. Jejich výhodou je také to, že se sami dobíjejí. Nevýhodou jsou vyšší pořizovací náklady.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies