Vybíráme vhodného řemeslníka

Ať už bydlíme v paneláku a nebo v rodinném domě, opravy bydlení nás dřív či později neminou. Nejednou se tak stane, že budeme potřebovat pomoc šikovného řemeslníka. Jak si vybrat toho správného a nenaletět podvodníkovi?

Řemeslník

Řemeslníka vybíráme s rozvahou

Nejčastěji potřebujeme pomocnou ruku řemeslníka v situacích, které si žádají rychlé řešení. I přesto, že na jeho výběr nemáme tolik času, jak bychom si přáli, vybíráme jej s rozvahou. Zkušenosti lidí s řemeslníky jsou různé, obzvláště ženy by měly být opatrné - ty se totiž stávají nejsnadnější obětí špatných řemeslníků. Navíc těch, kteří jsou s prací malíře, instalatéra a nebo třeba pokrývače spokojení, neustále ubývá.

Pokud po řemeslníkovi (firmě) požadujeme větší rozsah prací, jako například stavby a přestavby, je vhodné si předem nechat předložit dokumentaci z posledních zakázek či požádat o kontakt na klienta, který byl před námi.

Při rozsáhlé rekonstrukci domu či bytu je vhodný stavební dozor

Pokud nám řemeslník nebo firma rekonstruuje celý dům či byt, tak bychom si měli vždy zajistit stavební dozor. Stavební dozor kontroluje nákup materiálu a jeho pořizovací cenu, jeho použití, kontroluje zedníky, elektrikáře, pokrývače, malíře a ostatní řemeslníky, jestli je jejich práce v souladu se stavebním zákonem. Stavební dozor vykonává svou činnost podle ustanovení stavebního zákona č. 183/2006 Sb. V případě pozdější reklamace je právě stavební dozor naší zárukou, jak svou reklamaci vyhrát.

Důvěřovat, ale také prověřovat!

Pokud jsme si vybrali vhodného řemeslníka, případně dali na radu svého známého, tak tím naše starost rozhodně nekončí. Nebojme se dělat mu při práci takzvané páté kolo u vozu a pečlivě kontrolovat, co právě dělá. I když se nám to může zdát být trochu podřadné, tak tím rozhodně nic nezkazíme. Nejen, že budeme mít přehled o jeho práci, ale také řemeslník si nedovolí pod dozorem jen tak něco zkazit a nebo nás dokonce ošidit.

Na cenu se ptáme předem a vždy chceme daňový doklad!

Odhad ceny za odvedenou práci námi vybraného řemeslníka si vždy zjistíme předem. Nebudeme tak nepříjemně zaskočeni tím, že z běžné opravy za několik stokorun se rázem vyklube několikatisícová záležitost. Od řemeslníka si tedy ještě před potvrzením objednávky vyžádáme podrobný seznam požadovaného materiálu k danému úkonu a jeho cenu, také odhad hodin strávených prací a sazbu za hodinu práce. Výslednou cenu porovnáme minimálně se dvěma konkurenty, poté si vybereme.

Od řemeslníka si také vždy vyžádáme daňový doklad za odvedenou práci (v opačném případě bychom případné nedostatky mohli bez dokladu jen stěží reklamovat) a jednotlivé položky na faktuře pečlivě zkontrolujeme a porovnáme, jak moc se liší od původního odhadu. Pokud se nám něco nelíbí, hned se řemeslníka ptáme, proč je cena odlišná.

Řemeslníkovi platíme až za odvedenou práci, nikdy neplatíme nic předem!

Na řemeslníky, kteří se řídí heslem „Nechcete mi dát peníze na ruku? Udělám Vám to o 10% levněji, bez faktury ..." si dáváme pozor dvojnásob! Většinou se jedná o podvodníky, kteří práci odfláknou a navíc si cenu pěkně nadsadí. Od takových rychle ruce pryč! Vždy platíme za odvedenou a námi zkontrolovanou práci.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies