Vybíráme termostat

Termostat slouží k ovládání kotle - jak ale poznáte, který je určený zrovna pro ten váš? Napovíme také, jak se termostat zapojuje a kde jej sehnat.

Termostat

Co jsou a k čemu slouží termostaty

Pokojové termostaty umožňují ovládání všech typů plynových, elektrických i dalších kotlů. Díky nim můžete snadno sledovat i regulovat teplotu v místnosti. Teplotu lze samozřejmě regulovat i přímo na ovladači kotle, termostat ale, na rozdíl od něj, dokáže změřit i teplotu v místnosti a zapnout plynový kotel jakmile je teplota příliš nízká (tento limit si přitom můžete nastavit sami). Cena nejjednodušších modelů se pohybuje okolo pětistovky, podle čeho ale přístroj vybírat?

Typy termostatů

Existují jednoduché termostaty, které vám vystačí, pakliže topíte prakticky neustále, pokud ale měníte teplotu často, doporučujeme připlatit si za dražší, programovatelné modely. Dobrou variantou je bezdrátový termostat – hodí se především při výměně termostatu staršího, kdy na starší model pouze namontujete přijímač. Nemusíte tak natahovat nové vodiče. Termostat koupíte buďto na Internetu ve specializovaných e-shopech anebo v prodejně pro topenáře či instalatéry.

Potřebujete termostat na chatu či chalupu? Doporučujeme pořídit si prostorový termostat, ovládaný dálkově mobilním telefonem v síti GSM. Díky němu můžete s předstihem vytápět objekt ještě před příjezdem do něj.

Zapojení a výměna termostatu

Při montáži postupujte podle návodu, obvykle jde ale o jednoduché zapojení dvou vodičů. Bezdrátové modely se zapojují přímo do zásuvky el. Vedení. Pakliže potřebujete termostat vyměnit za nový, budete pravděpodobně jen přepojovat dva dráty, což zvládne každý. Před montáží nezapomeňte vypnout jistič, který je na kotel napojený.

Jak zjistíte, který typ termostatu váš kotel používá? Sejměte vnější kryt přístroje. Spatříte-li dva vodiče, budete vybírat termostat s dvoubodovým spínáním. Pokud je systém složitější, kontaktujte raději výrobce. Doporučí vám model určený pro váš kotel.

Kondenzační plynové kotle – novinka, která vám uspoří

Topení plynem, elektřinou nebo tuhými palivy?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies