Vybíráme střešní okna

Zvažujete pořízení střešních oken do interiéru? Pokud ano, rozhodně si nenechte ujít dnešní článek, ve kterém se dozvíte, jaké jsou základní pravidla jejich výběru.

Střešní okno

Pravidla výběru střešních oken

  • Horní hrana střešního okna by neměla být výše než 2 metry nad zemí, spodní hrana okenního rámu by měla být vzdálena od podlahy cca okolo 90 centimetrů.
  • Podle sklonu střechy volíme takovou velikost okna, abychom měli dobrý výhled jak vestoje, tak i vsedě.
  • Důležité je, aby střešní okno místnost co nejvíce osvětlilo. Pro optimální prosvětlení místnosti by celková plocha střešních oken měla být nejméně 10%.
  • Střešní okna je vhodné orientovat na jižní či západní stranu. Jen ve vyjímečných případech se doporučuje střešní okna situovat na stranu severní, popřípadě severozápadní či severovýchodní.
  • Pokud zvažujeme montáž střešních oken, je lepší pořídit několik menších oken, než jedno velké. Větším počtem menších oken docílíte optimálního rozvržení světla v místnosti.
  • Povrch oken může být dřevěný nebo plastový. Plastový povrch oken se snadněji udržuje a také lépe odolává vyšší vlhkosti vnitřního prostředí.

Otevírání oken – výklopné, kyvné, na dálkové ovládání?

Při výběru vhodných střešních oken, se budete muset zamyslet nad otázkou, zda-li zvolit okna výklopná a nebo s kyvným mechanismem. Kyvná okna umožňují lepší využití prostoru pod oknem, držadlo je ergonomické a umístěné na snadno dosažitelné vrchní straně okna.

Výklopná okna mají ovládací kličku na spodní straně křídla, jsou vhodnější pro střechy s mírnějším sklonem nebo ve větší výšce, protože se otevírají směrem ven a poskytují uživateli neomezený výhled.

Další možností je také pořízení střešních oken, které můžete otevírat, zavírat či zastiňovat s pomocí dálkového ovládání. Pokud si pořídíte více střešních oken ve vyšší výšce či hůře dostupných místech, je pořízení tohoto systému výhodné.

Jaké zasklení střešního okna zvolit?

Při výběru střešních oken je důležité také vhodně zvolit typ zasklení. Současný trh nabízí mnoho možností – od dvojskel plněných inertním plynem a pokovaným povrchem, přes odolná tvrzená skla až po speciální protihluková skla.

Výběr vhodného prosklení je dobré prokonzultovat s odborníkem, který vám poradí, co je právě pro vás nejvhodnější. Vhodné je také pouvažovat o bezpečnostní folii, ta zabrání při rozbití okna střepům spadnout do místnosti.

Střešní okna – kvalita versus cena

Levné střešní okna můžete zakoupit například v inzertních novinách, v tomto případě ovšem platí, že to, co je levné, není vždy dobré. Při koupi oken je vhodné obrátit se raději na stabilní společnost s mnohaletými zkušenostmi, která je schopna střešní okna odborně namontovat a také zajistit potřebný záruční i pozáruční servis.

Okna - jak je zabezpečit?

Plastová okna a jejich údržba

Jarní úklid - jak nejlépe umýt okna

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies