Vybíráme pračku a sušičku

Koupi pračky nebo sušičky je potřeba řádně promyslet. Ať máte jakékoli finanční možnosti, je dobré vybrat vždy ten nejkvalitnější spotřebič. Kromě ceny berme v úvahu kvalitu praní, spotřebu vody a elektrické energie. Sušička vám ušetří spoustu času. Nemáte-li prostor pro oba spotřebiče zvlášť, řešením je kombinace pračky se sušičkou.

Pračky

Jakou pračku vybrat

K dispozici jsou dva druhy praček, s předním nebo horním plněním. Na českém trhu jsou mnohem rozšířenější pračky s předním plněním. Oba druhy praček se od sebe liší svými rozměry, což hraje velkou roli při výběru.

Pračky s předním plněním

Výhodou těchto praček je nižší pořizovací cena, lze je zakomponovat do kuchyňské linky, nebo můžeme jejich horní desku použít jako odkládací plochu pro prací prášky a podobně. Pokud je srovnáme s pračkami s horním plněním jsou širší a mělčí.

Pračky s horním plněním

Pračky s horním plněním nelze zakomponovat do kuchyňské linky, ani jejich horní desku nemůžeme využít pro odkládaní věcí a je třeba mít nad pračkou dostatek místa, abychom ji mohli pohodlně otevřít. Výhodou těchto praček je možnost přerušení pracího programu a doplnění dalšího prádla. Jsou užší a hlubší než pračky s předním plněním.

Energetická třída a spotřeba vody

Také u praček se energetická třída označuje pomocí barevné stupnice a písmen A až G. V dnešní době jsou vysoké ceny za energie a vodu, nejlepší volbou jsou tedy pračky s energetickou třídou A++, A+ a A. Tyto typy praček mají spotřebu při praní jednoho plného cyklu pod 1 kWh. Důležitá je také spotřeba vody, optimální je, pokud pračka spotřebuje při jednom pracím cyklu méně než 40 litrů vody. Některé pračky spotřebují až 80 litrů vody na jeden prací cyklus. Ačkoli úspornější pračky jsou dražší , jde bezpochybně o investici, která se brzy vrátí.

Množství prádla a účinnost praní

Pračka pojme 3 až 6 kilogramů suchého prádla, nejčastěji jde o 5 kilogramů. Údaje o kapacitě praček jsou uváděny pro bavlněné a lněné prádlo. Tato hmotnost je optimální pro rodinu se čtyřmi členy. Kvalita vyprání neboli účinnost praní je měřena objektivně a značí se písmeny A až G, přičemž písmeno A značí nejlepší kvalitu praní.

Počet otáček

Počet otáček u praček se pohybuje v rozmezí 600 až 1800 otáček za minutu, ale doporučuje se minimálně 800 otáček za minutu.

Opravdu kvalitní pračka

Kromě výše jmenovaných parametrů existují i další, které mohou volbu pračky ovlivnit. Kvalitní pračka sprchuje prádlo, tím zvyšuje kvalitu promáčení prádla. Brání nadměrným otřesům při odstřeďování prádla automatickou kontrolou, tyto typy se označují jako ABS či UKS, pracují velice tiše. Měla by mít co nejvyšší počet otáček při odstřeďování, tím zajistí minimální zbytkovou vlhkost prádla. Vana a buben kvalitní pračky je z nerezové oceli nebo podobného materiálu. Otevření plnících dvířek při praní zabraňuje u kvalitních praček dětská pojistka.

Kde pračku umístit?

Pokud vybíráme prostor pro pračku je nejdůležitější, aby bylo dostupné vše pro připojení pračky. Místo by mělo mít přípoj vody, odpadu a elektrické energie. Nejčastějším místem pro pračku je koupelna, kuchyň nebo prádelna. Některé pračky s horním plněním se vejdou i do miniaturních koupelen panelových domů. Pračky s předním plněním jsou vhodnější do prostorných koupelen, prádelen, jsou ideální k vestavbě do kuchyňských linek.

Jak vybrat sušičku prádla

Existuje několik důvodů proč si pořídit sušičku prádla. Sušičky řeší nedostatek místa k sušení, snižují potřebu žehlení, oblečení si můžeme obléci krátce po vyprání. Některé péřové peřiny a deky lze sušit jen v sušičkách. Sušení v sušičce není závislé na počasí nebo na teplotě vytápění. Při vybírání sušičky se nabízí tři možnosti:

1. Ventilační sušičky

Ventilační sušička nebo také odtahová či odvětrávací musí být napojena na ventilační systém, horký vzduch ze sušičky je totiž odváděn ven. Tyto sušičky jsou levnější a úspornější, ale vzhledem k odvodu horkého vzduchu vždy stojí samostatně.

2. Kondenzační sušičky

Kondenzační sušičky jsou dražší a mají vyšší energetickou spotřebu, na druhou stranu nevyžadují napojení na ventilační systém a žádné úpravy prostoru. Jsou praktičtější, lze je vestavět nebo mohou stát samostatně. Při sušení v těchto sušičkách je pára přeměněna opět na vodu a sbírána do zásobníku. Kondenzační sušičky šíří teplo, pokud místnost nemá větrání, je třeba aby měla plochu minimálně 6 m2.

3. Sušičky v kombinaci

Kombinované pračky se sušičkou ušetří spoustu místa a peněz, ale ne času. Část vypraného prádla je vždy nutné odebrat než začneme sušit, zkrátka nikdy neusušíme vše co bylo vypráno.

Počet otáček a další požadavky

Počet otáček je u sušiček důležitý, na kvalitě odstředění totiž závisí spotřeba elektrické energie sušičky. Minimální počet otáček má být 400, maximální 1800 otáček za minutu. U sušiček bereme v úvahu také hlučnost a objem bubnu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies