Vybíráme omítku

Chystáte se na rekonstrukci vašeho obydlí svépomocí? Pak zvolte správný druh omítky. Vyhnete se tak nepříjemnostem, které by mohly znamenat brzké opravy a další výdaje navíc.

Omítka, Zdroj: prolinehandyman.com

Čas od času potřebuje každý dům nebo chata nové omítnutí, které můžete přenechat profesionálům nebo se do toho můžete pustit vlastními silami. Obojí má své výhody. Zatímco profesionál bude mít práci hotovou raz dva, vy se s tím můžete zabývat trojnásobně dlouho. Další výhodou je precizní práce, které nezkušený laik nikdy nedosáhne a správné zvolení typu omítky. Jedinou nevýhodou je cena. Profesionální zedník může chtít za odvedenou práci poměrně vysokou částku. Pokud se do toho pustíte sami, zaplatíte pouze vlastním potem a unavenými svaly. Jestliže jste si vybrali druhou možnost, podívejte se, jaké omítky jsou k dispozici a k čemu jsou vhodné.

Venkovní omítky se od sebe mohou lišit strukturou (jemnější či hrubší), schopností odolávat vlhkosti i otěru, pružností a přilnavostí k různým podkladovým materiálům. Vybírat můžete z akrylátových, minerálních, silikátových, silikonových, vápenných, hliněných nebo mozaikových omítek, které se dají natahovat běžným způsobem nebo se nanášejí nástřikem. A která z nich je pro který typ domu či podkladového materiálu nejvhodnější?

Vápenné omítky jsou vhodné například na cihlový nebo kamenný podklad, který má většina starších domů nebo chat. Podobně můžete použít i hliněnou omítku bez obsahu chemických látek. Pokud však dům stojí v místech, kde musí odolávat extrémním podmínkám, použijte takovou omítku, v níž je obsažen silikon. Existují také omítky, které jsou vhodné na betonový podklad nebo sanační omítky, které jsou určené pro stavby do příliš vlhkých oblastí.

Každé balení a každý druh omítky obsahuje informace, které odkazují, na jaký typ podkladu je omítka určena. Vyplatí se dodržovat veškeré pokyny, postup při zpracování i nanášení. Pokud kupujete větší množství, všechna balení kupujte od jednoho výrobce, případně stejné značky.

Omítka je vyzitkou domu

Nové dekorativní omítky - jak na to?

Malování pokojů - jak na to?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies