Vybíráme dřez do kuchyně

Dřez je jedním z nejdůležitějších prvků celé kuchyně. Jeho výběr není z daleka tak jednoduchý, jak si mnoho z nás myslí - zabere mnoho času a rozmýšlení. Při volbě kuchyňského dřezu je třeba si uvědomit, co vše od něj očekáváme.

Dřez

Kuchyňský dřez

I přesto, že funkci kuchyňských dřezů s postupem času přebírají myčky nádobí, podle různých statistik stojíme u dřezu až dvě třetiny času stráveného v kuchyni. Dřez totiž nevyužíváme jen k mytí nádobí, ale také při přípravě jídla, omýváme různé potraviny, sléváme horkou vodu z vařených brambor, těstovin a dalších jídel. Především si v kuchyňském dřezu neustále umýváme ruce. Kuchyňský dřez není pouze pracovním místem v kuchyni, významně se totiž podílí na celkovém designu kuchyňské linky.

Výběr tvaru dřezu

Tvar dřezu lze zvolit podle celkového vzhledu kuchyně, ale také podle velikosti kuchyně. Funkce dřezu je ovlivněna délkou jeho úhlopříčky, měla by umožnit pohodlnou manipulaci s nádobím a potravinami. Pro malou kuchyň je vhodný malý kruhový nebo čtvercový dřez bez odkapávače.

Vhodný je výběr dřezu pokrytého dřevěněnou nebo skleněnou deskou ke krájení potravin. Deska je zasunutá v lištách, posouvací prkénko rozšíří pracovní plochu, je vhodné i z hygienického a bezpečnostního hlediska.

Do prostornější kuchyně můžeme zvolit dřez s odkapávačem či drátěným košíkem pro odkládaní nádobí a potravin. Jestliže máme k dispozici opravdu velký prostor, lze využít dřez atypického tvaru, dvojdřez, trojdřez s odkapávačem a další kombinace.

K nejoblíbenější atypickým tvarům patří půlkruhové dřezy, čtvercové dřezy s kulatými rohy, elipsy, ovály, které mají paprskovitě drážkovanou odkapávací plochu. Tyto dřezy mají jednu nevýhodu, jejich instalace je náročná. Rameno otočné vodovodní baterie musí sloužit pro všechny části dřezu.

Volba vhodného materiálu

Nejčastějším a nejoblíbenějším materiálem je nerez, můžeme se setkat i s dalšími materiály jako je granit, smalt, glazovaná keramika, plast a kompozity. Každý z těchto materiálů má určité výhody a nevýhody, které jsou uvedeny v následující tabulce.

 

Materiál

Výhody

Nevýhody

granit

odolnost vůči vysokým teplotám

cena

není potřeba dřez leštit

vysoká hmotnost

odolnost proti nárazům

nanasákavají

odolnost vůči barvícím látkám

brání množení bakterií

nerez

nepodléhá korozi

hlučnost

odolnost vůči povrchovému poškození

riziko mechanického poškození

odolnost vůči vysokým teplotám

častá údržba

pružnost

snadná údržba

smalt

nízká cena

riziko povrchového porušení

plast

velká škála barev

riziko povrchového porušení

glazovaná keramika

velká škála barev

křehkost materiálu

odolnost barvy

snadná údržba

pevnost

odolnost vůči mechanickému poškození

kompozity

trvanlivost

vysoká cena

snadná údržba

výskyt falzifikátů

neporéznost

homogenita materiálu

odolnost vůči mechanickému poškození

odolnost vůči vysokým teplotám

odolnost vůči barvícím látkám

Umístění dřezu

Výška umístění dřezu je velice důležitá. Kuchyňský dřez by měl být umístěn o něco výše, než je kuchyňská linka - tak abychom nemyli nádobí v předklonu. Výška je optimální, pokud spustíme ruce na dno dřezu z rovného postoje.

Na velikosti dřezu záleží

Dřez menší velikosti bude stačit, jestliže je domácnost vybavena myčkou nádobí. S velikostí souvisí tloušťka dřezu. Nekupujte dřez, který má tloušťku materiálu pod 0,8 milimetrů a hloubku nepřesahující 19 - 25 centimetrů, jinak by dostatečně nechránil kuchyňskou linku a podlahu od stříkající vody.

Významný kritériem při volbě dřezu je také velikost odtokového otvoru, kvalitní dřez by měl mít sítkový odtokový ventil s průměrem 115 milimetrů. Doporučuje se odtokový otvor napojit na drtič odpadků.

Při koupi kuchyňského dřezu zbytečně nešetřete, mějte na mysli životnost dřezu. Pokud je dřez opravdu kvalitní máte na dlouhou dobu vystaráno.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies