Vrtání skla – jak na to?

Při úpravách exteriéru se nám může stát, že budeme potřebovat vrtat do skla. Pokud nevíte jak na to, materiál vám může prasknout. S námi ale zvládnete cokoliv!

Sklo, zrcadlo

Čím vrtat sklo

Sklo lze vrtat vrtačkou určenou do zdi a betonu, musí být ale podloženo tvrdou podložkou, nejlépe tvrdým dřevem nebo sklem. Z vrtáků se nejlépe osvědčily tříhranné z rychlořezné kalené oceli.

Jak vrtat a nerozbít

Sklo zajistěte proti pohybu, fixem vyznačte místo otvoru a těsně okolo něj z plastelíny či sklenářského tmelu vytvořte jakési bezpečnostní ohraničení. Budoucí otvor namažte petrolejem, bude mít za úkol místo vrutu ochlazovat. Dále špičkou pilníku nebo jiným ostrým hrotem vyryjte alespoň do hloubky dvou milimetrů malý důlek. Vrták se pak lépe zachytí a nebude sjíždět na strany.

Vypněte příklep a velmi pomalu začněte. Jakmile se vrták napevno zasune do vyznačeného bodu, můžete přidat na otáčkách. Vrták nevytahujte, dokud nebude otvor dokončen! Sklo by pak mohlo lehce prasknout.

Jde to i bez vrtání

Udělat díru do skla lze ale i bez vrtání - pomocí horkého olova. Aplikujte na místo budoucího otvoru kaši ze sádry, po zaschnutí nakreslete přesný tvar otvoru a zbytek sádry odstraňte škrabkou a očistěte. Do vyznačené části pak po troškách nalévejte horké olovo tak dlouho, dokud se nevytvoří díra. Bohužel při této metodě není zaručeno, že bude otvor pravidelný.

Jak na zrcadlo

Určitě už se vám někdy stalo, že jste koupili zrcadlo bez háčku a uvažovali, jak jej „přikurtovat“ ke zdi. Samozřejmě je tu možnost vrtání, kdy je třeba postupovat stejně jako v případě jakéhokoliv jiného skla, vždy ale musíte vrtat z postříbřené strany.

Pokud se vám do vrtání nechce, jsou tu i jiné možnosti. Například na umakartové jádro nebo obklady můžete zrcadlo přilepit. Stačí vám k tomu oboustranná lepící páska. Zrcadlo i umakart ale musí být čisté a odmaštěné. Docílíte toho např. díky vodě s jarem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies