Vosa obecná - Vespa vulgaris

Vosa obecná patří k našim nejhojnějším a nejznámějším druhům sršňovitých. Charakteristická je černožlutě pruhovaným zadečkem. Vosy jsou vyzbrojeny silnými kusadly a žahadlem, jehož účinky řada z nás velice dobře zná.

Vosa obecná

Vosa obecná - Vespa vulgaris

Vosa obecná patří k našim nejznámějším a nejhojnějším druhům sršňovitých. Pro vosy je charakteristický černožlutě pruhovaný zadeček. Vosy jsou vybaveny silnými kusadly a žahadlem, jehož účinky mohou být velice nepříjemné.

Vosa obecná – latinský název

Vespa vulgaris, Paravespula vulgaris

Vosa obecná - velikost

Vosa je velká 10 až 19 mm. Samičky 19 mm a dělnice 13 mm. U samečků se uvádí průměrná délka 17mm. Samice a dělnice vosy obecné se poznají snadno podle tří žlutých skvrn na čelním štítku s podélným tmavým pruhem a dále podle žlutých spánků s černou skvrnou uprostřed.

Vosa obecná – rozšíření

Vosy jsou známé celou řadou druhů, které jsou rozšířeny téměř po celém světě. Vosy se nevyskytují pouze v chladných oblastech Země.

Vosa obecná – způsob života

Vosy žijí ve stavbách, které si budují z papírovité hmoty vyrobené ze starého dřeva. Vosy nemají rády světlo, a proto si místo pro svá hnízda vyhledávají často v zemi.

Vosa obecná – vosí hnízdo

 

V hnízdě vos může být, podle druhu, několik set až několik tisíc jedinců. U vosy obecné se uvádí až 2000 jedinců. Celému hnízdu vládne královna, která se obyčejně příliš neliší od další skupiny - dělnic. Dělnice jsou nejhojnější. Na tyto nedospělé samičky připadá důležitý úkol:

  • krmit potomstvo
  • stavět hnízdo
  • starat se o údržbu celé kolonie vos

Vosa obecná – potrava

Dospělé vosy se živí nektarem a sladkým ovocem, v němž vykusují dužinu. Larvy vos se živí hmyzem. Dospělé dělnice loví housenky, mouchy a další drobný hmyz, který nosí do hnízda jako potravu pro své larvy.

Vosa obecná – přezimování

Vosí královna přezimuje v různých úkrytech - v mechu, pod kameny, pod kůrou stromů, ve spárách domů i na půdách. Vosa má tykadla a křídla během přezimování složeny pod tělem a nohy nataženy. Když se brzy na jaře probudí z dlouhého zimního spánku snaží se položit základy pro novou kolonii vos.

Vosa obecná – vosí žihadlo

Narozdíl od včel (více se dozvíte přímo v článku) není vosí žihadlo opatřeno zpětnými háčky. Vosa je tedy schopna použít žihadlo i opakovaně.

Vosa obecná – složení vosího jedu

 

Vosí jed se skládá ze tří základních složek:

  • biogenní aminy
  • aminokyseliny
  • enzymy
  • polypeptidy

Není-li člověk alergik není tento jed nebezpečný, často stačí studený obklad, octan hlinitý nebo stačí (jako naše babičky) použít plátek cibule.

Vosa obecná – jak vosa upozorňuje na nebezpečí

Podle televizního programu BBC WORLD první vosa, která zjistí nebezpečí uvolní do vzduchu malou část svého jedu a těkavou látku, která funguje jako alarmující feromon. Tato látka dokáže docela rychle přilákat další vosy. Pro vosy jsou feromony důležíté látky pro vzájemnou komunikaci.

Vosa obecná – proč vosy utočí na člověka

Všechny druhy vos díky sociálnímu cítění chrání hnízdo a při ohrožení začínají útočit i na člověka.

Vosa obecná - zajímavosti

 

  • Mezi největší vosy na světě patří jistý druh Vespula ducalis jehož matka dosahuje až 4,3 cm délky a 7,5 cm rozpětí křídel.
  • Velice nebezpečné vosy jsou americké Vespula maculata.
  • Vosy v případě ohrožení mohou zabít i zvířata, které naruší jejich prostor.
  • Vzhledem k tomu, že uvnitř hnízda je vyšší teplota než venku používají vosy vlastní křídla jako ventilátor a jejich třepetáním ochlazují vzduch.

Vosa - druhy vos

Vosa obecná - Vespa vulgaris
Vosa útočná - Vespa germanica

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies