Vlnatky na pokojových rostlinách

Vlnatky jsou častým škůdcem na fíkusech, dracénách, kaktusech a palmách. Na těchto druzích rostlin škodí zejména sáním. Následkem jejich útoku začnou rostliny zpomalovat svůj růst, deformovat se a nebo také usychat. Přečtěte si více o ochraně pokojových rostlin před vlnatkami.

Draceana

Vlnatky na pokojových rostlinách

Vlnatky jsou polokřídlý hmyz, který patří do čeledi mšicovitých. Nejrozšířenějším druhem je vlnatka krvavá (Eriosoma lanigerum). Velikostně nejsou tyto vlnatky příliš velké, obvykle jsou dlouhé jen 2 až 3 milimetry a mají růžovou až světle hnědou barvu. Jsou trvale pohyblivé a na rozdíl od štítenek nebo puklic nemají pevné štítky, které by je chránily. Mají ovšem voskové žlázy, které jim umožňují vytvářet bílé výpotky, které jim slouží jako úkryt. Na rostlinách následkem působení vlnatek vzniká typický pokryv vlny, která se mění při stisku z bělavé na krvavě rudou barvu.

Mšice - ochrana proti mšicím

7 nejčastějších škůdců pokojových rostlin

Štítenka zhoubná škodí rostlinám

Kde a jak vlnatky škodí?

Vlnatkám se velmi dobře daří v suchém a teplém prostředí. Mají široký okruh hostitelských rostlin – nejčastěji napadají fíkusy, draceny, kaktusy a také palmy. Jsou obvykle usazeny ve větších koloniích – nejčastěji na kořenovém krčku, na spodní straně listů nebo v paždí listů. Zde tito škůdci škodí sáním – larvy i dospělí jedinci. Následkem jejich útoku je rostlina oslabená a zpomaluje se její růst, případně se začne deformovat nebo usychat.

Ochrana pokojových rostlin před vlnatkou

Vlněné chomáčky, které se objevily na pokojové rostlině je vhodné potřít olejem nebo lihem (ten aplikujeme štětečkem nebo vatou na špejli). Lze použít také následující přípravky: Biool (olejová emulze), Mospilan 20 SP, KARATANE 5CS, SPRUZIT, LEPTOPAR, Omite 30 W, Actellic 50 EC, Talstar 10 EC. Pomoci může také zvlhčení prostředí, ve kterém rostliny pěstujeme.

Listy pokojových rostlin napoví, co jim chybí a nebo přebývá

Kdy není vhodné rostliny přihnojovat

Jak se zbavit šatních a potravinových molů

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 8 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies