Vintage styl oživí vaše vzpomínky

Pamatujete si ještě na těžké, kovové žehličky? Na houpací křesla? Nebo na staré telefony s kotoučovým vytáčením? Nostalgii vzpomínek na dobu vašich maminek a babiček můžete snadno oživit – implementací vintage kousků do vašeho bytu či zahrady!

Sofa

Vintage není retro

Vintage je vše, co připomíná dobu dávno minulou – styl je snadno zaměňován s „retro“, toto označení ale patří do dřívější doby 70. až 90. let. Vintage pochází z období ještě rannějšího, z období bíle vymalovaných kuchyní, krajkového vyšívání, květinové výzdoby, starorůžového či bledě modrého porcelánu, tlumených barev.

Retro bydlení je v módě

Kde se hodí vintage?

Vintage design dodá vašemu bytu či domu nádech nostalgie, ne do každého interiéru se ale samozřejmě hodí. Pokud máte typicky moderní zařízení, raději na vintage zapomeňte. Pakliže ale vlastníte klasický dřevěný nábytek, převažují tlumené barvy a interiér není malý, stísněný, vzhůru do toho!

Sháníme vintage nábytek a doplňky

Starodávný nábytek můžete sehnat v bazarech, antikvariátech, ale i na bleších trzích. Existuje též spousta napodobenin starodávných kousků, které seženete v běžných prodejnách nábytku. Vintage letí, proto je sortiment interiérových doplňků neustále doplňován o starobyle vypadající lampičky, vintage tapety, nasušené svazky bylin. Spoustu pokladů ale najdete i u sebe nebo rodinných známých na půdě či ve sklepě. Oprýskaný starý stoleček mnohdy stačí jen obrousit a máte skvost jako žádný jiný. Máte-li vintage kousek, který vyžaduje náročnější úpravy, svěřte jej repasovacímu studiu.

Bydlení ve stylu Art deco

Vintage tapety letí

Samostatným odvětvím vintage doplňků jsou vintage tapety. Oblíbené jsou i u těch, kteří si na starodávný styl vůbec nepotrpí! Nejčastějšími motivy jsou květiny a geometrické vzorce. Zajímavé jsou kovové prvky a přídavky vzácných látek – saténu či sametu.

Stylové tapety do interiéru

Jak správně vintage kombinovat

Pozor na zbytečně zahlcení vintage doplňky. Obvykle stačí jen několik drobností – stará almara, stará lampička, zrcadlo s kovovým, umělecky tvarovaným rámem. Nekombinujte pestré s tlumeným, držte se jednoho tónu.

Vintage zahrada

I v zahradě dokáží vintage prvky nadělat parádu. Stačí použít třeba starý stůl, na něj položit obyčejný hliněný květináč, kousek od stolečku starou sošku a je to. Lépe ale na velké ploše působí více starých předmětů na jednom místě než každý v jiném koutku. Hodí se i stará zrcadla, konve, rýč, lopata apod. A trabant po dědovi? Co takhle využít jej jako obří květináč?

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.8 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies