Vinný sklep jako součást zahrady

Jestliže patříte k milovníkům dobrého vína, pak následující řádky budou patřit právě Vám. Pořiďte si domácí vinný sklep, poradíme vám jak na to.

Vinný sklep

Vinný sklep jako součást zahrady

Jestliže patříte k milovníkům dobrého vína, pak následující řádky budou patřit právě Vám. Návštěva vinných sklepů je příjemným odreagováním, avšak ne každý z nás má dostatek volného času, aby mohl kdykoli vyrazit do pěkného sklípku a uspokojit své chuťové pohárky. Řešením je domácí vinný sklep, který můžete navštěvovat bez omezení a obav z předraženého vína.

Stavba vinného sklípku

K výstavbě je nutný nejen prostor pro požadovaný počet lahví, ale také vhodné umístění. Můžete jej vytvořit ze stávajícího sklepa v domě, vyhradit místnost, kde by stál tzv. vinný kout nebo postavit zcela nový na zahradě. Všechny tři možnosti mají své klady i zápory, proto se doporučuje vše konzultovat s odborníky.

Optimální podmínky pro skladování vína

Vinný sklep musí mít správnou teplotu (teplota by měla být mezi 8 – 16 stupni Celsia) a neméně důležitým faktorem zde hraje roli také vlhkost, která musí být v rozmezí 65 – 80%. Vyšší teplota zaručuje rychlé zrání vína, přičemž víno stárne.

Také nižší vlhkost vínu škodí, zátky u lahví se vysušují, praskají a taktéž urychlují zrání. Sklípek by měl stát v klidné části, nevhodné jsou jakékoliv otřesy od projíždějících aut či stavebních úprav poblíž vašeho domu. Archivovaným vínům takové otřesy škodí.

Lahve by měly být skladovány ve tmě s dostatečným odvětráváním, aby nedocházelo k plesnivění zátek a etiket. Ve sklepě by neměly být skladovány jiné výrobky, je zde vysoké riziko načichnutí vína od ostatních potravin.

Zajímá vás pořizovací cena?

Patříte-li mezi zkušené stavitele, sklípek si můžete postavit sami a nezbytné doplňky vyladit s profesionální firmou, která se specializuje na stavbu těchto sklepů. Ti méně zruční by měli počítat s pomocí realizace od začátku až do konce, aby se vyhnuli případným nehodám, v lepším případě ztrátám na kvalitě vína.

Ceny takového projektu se pohybují v závislosti na velikosti sklepu a požadavků budoucích majitelů. Nicméně, záležitost to není nejlevnější a každý zájemce by měl mít dostatečnou finanční rezervu. Jestliže si vinný sklípek nemůžete dovolit ať už z finančních důvodů či nedostatku místa, můžete alespoň uvažovat o chladící skříni na víno, která je dostupná již od 8 000 Kč.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies