Vhodná ptačí voliéra

Pokud se chystáte pořídit si domácího mazlíčka v podobě papouška nebo jiného ptačího druhu, měli byste nejprve pouvažovat o vzhledu voliéry. Jak má správná voliéra vlastně vypadat?
Papoušek

Voliéra – základní charakteristika

Nejprve si musíme uvědomit, že voliéra je v podstatě ptačí dům, ve kterém bude pták trávit většinu svého života. Tak jako člověk, i zvířata by měla mít nárok na pohodlný příbytek, který jim bude v každém směru vyhovovat.

 

Voliéra musí být dostatečně prostorná, obecně platí, čím větší, tím lepší. Záleží však také samozřejmě na tom, jestli ptáka budete pouštět do bytu. Některé druhy – například andulky, jsou velmi přizpůsobivé a chovatelé jim často pořizují pouze obyčejnou klec, protože je normálně nechají poletovat volně v prostorách bytu.

Venkovní a vnitřní voliéry

Někteří chovatelé si pořizují venkovní voliéry, pokud chovají ptáky, kterým nevadí být venku. Pokud však pořizujete ptáka domů, s voliérou nastává trochu větší problém, jelikož prostor je mnohem více omezen.

 

Jestliže si nemůžete dovolit dostatečně prostornou voliéru, pořiďte si ptáka, kterému bude stačit menší prostor. Uvězníte-li ptáka, který potřebuje mnoho místa, do stísněného prostoru, téměř ho tím budete týrat.

Příklad voliéry / klece

Pro příklad jsme pro vás vybrali příklad, jak by měla vypadat klec pro středně velkého papouška. Jak jsme již psali více – pokud můžete papouška každodenně pouštět do bytu, stačí mu klec o rozměrech přibližně 100x100x100 centimetrů.

 

Vzhledem k tomu, že i přesto jsou rozměry klece dost velké, měli byste pouvažovat rovnou o voliéře. Ideální rozměry voliéry pro středně velkého papouška jsou 400x150x200 centimetrů. V podobně velké voliéře se váš papoušek bude mít jako v bavlnce a bude mít dostatek prostoru na to, aby se necítil stísněně.

Další zajímavosti ze světa zvířat

Hadi - nejoblíbenější druhy hadů

Ryby - znáte piraně?

Čištění terárií - jak na to?

Chameleón a jeho chov

Akvarijní ryby a jejich chov

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies