Verbena neboli sporýš - léčivá a magická bylina!

Sporýš lékařský se používal při léčbě různých nemocí už ve středověku. Sporýš je trochu toxický, ale pokud jej použijete ve větším množství, můžete si sami přivodit ochrnutí centrální nervové soustavy.

verbena - sporýš

 

Anglický název této byliny je “vervein”, které byl odvozen od slova “ferfaen”. To v keltském jazyce znamenalo “zbavit se kamene”. Ve východní Evropě je tato bylina také známá jako železník, neboť je často spojována se železem. Je to vytrvalá rostlina, která může být až 70 cm vysoká. Listy mají tmavozelenou barvu a mají krásné vykrojené tvary.

 

Má drobné květy, které jsou modře či fialově zbarvené. Sporýš kvete oč července do září. Sbírají se právě jeho květy a nať. Většinou ho najdete na zříceninách, hromadách kamení, v blízkosti cest, řek či potoků, ale také na chudých loukách. Sporýš lékařský je jediný z čeledi sporýšovitých rostlin, jenž se nachází na území ČR.

 

K čemu se používá?

 

Pokud sporýš zalijete horkou vodou, můžete tímto nálevem snížit horečku. Pomůže vám také ke zmírnění chřipky. Některé léky, jenž jsou vyráběny ze sporýše, se používají k léčbě akutních a chronických zánětů horních dýchacích cest. Zmírňují kašel, rýmu a léčí i bolest hlavy a zubů. Používá se i k léčbě chudokrevnosti, snižuje krevní tlak a bojuje i proti únavě.

 

sporýš

 

Pověry

 

Už v dobách antiky byl sporýš považován za cennou bylinu, kterou lidé spojovali s bohem a dalšími nadpřirozenými silami. Sporýš nebyl jen uctívaný jako něco magického, ale používali ho hlavně jako léčivou bylinu. Ve starém Egyptě ho nazývali “slzami Isis”. V oblasti dnešní Anglie ho keltští druidové používali k provozování magie.

 

V Číně s o něm mluví jako o rostlině, která poukazuje na svou sílu. Pojmenovali ji jako rostlinu “dračího zubu”. V dávných dobách křesťané věřili, že zastaví krvácení. Prý se tradovalo, že byl sporýš přikládán na rány Ježíše Krista, aby zastavil krvácení. Proto jej můžete znát i jako “rostlinu kříže” či jako “svatou bylinu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies