Velikonoce - čas, kdy se rodí jehňátka

Období rození jehňátek je tradičně spojováno s nástupe jara, Velikonoc a nového života. Touto dobou přicházejí na svět a vítá je střídání počasí, sníh, střídání krmení a ledový vítr. Nezáviděníhodný vstup do života.

Ovečka

Velikonoce - čas, kdy se rodí jehňátka

Novorozenci býložravých savců po narození obvykle velmi rychle vstanou a zkouší vlastní nohy. K napití dochází během několika minut, maximálně během několika desítek minut. První produkt mléčné žlázy se nazývá mlezivo čili kolostrum a jeho příjem mládětem během první půlhodiny (někdo říká hodiny) života je naprosto zásadní pro obranyschopnost novorozeněte. Je to jediný způsob, jak protilátky mladému organismu předat.

Přežvýkavci mají jiný typ placenty než masožravci

Přežvýkavci totiž mají jiný typ placenty než masožravci a protilátky u telat, jehňat, kůzlat, a velblouďat neprocházejí placentou před narozením. Stejný problém musí řešit i hříbata. Pokud se nenapijí mleziva během první hodiny, jsou bez protilátek a tedy bez obranyschopnosti proti infekcím. Po prvním napití se uzavírá střevní stěna pro průchod protilátek z mleziva do těla. Tento průchod se uzavře také bez napití za hodinu od narození. První napití tedy zcela zásadním způsobem rozhoduje o dalším životě býložravce.

Dezinfekce pupku důležitá u všech zvířat

Další důležitým momentem je dezinfekce pupku. U všech zvířat kromě primátů je pupeční provazec dutý a je třeba odezinfikovat nejenom vnějšek pahýlu, ale také otevřít dutinu provazce a nalít nebo nastříknout dezinfekci dovnitř. Bývalo zvykem při přejímání telat z teletníku prohlížet pupek a tzv. kolínka, přesněji zápěstní klouby telat. Při zduření pupku a „kolínek” se jednalo o celkovou infekci která vstoupila do organismu pupečním pahýlem. Někdy bývaly oteklé i paty, ale ne vždy. Taková zvířata byla vždycky zdrojem problémů a důslednost práce ošetřovatelskéo personálu tak byla zcela zásadní pro ekonomiku chovu.

Barevné dezinfekční prostředky

Z toho důvodu bývaly dezinfekční prostředky barvené, aby bylo vidět, která zvířata byla či nebyla ošetřena. Dokonce bývala pro každý den v týdnu jiná barva, aby bylo možno zjistit, jestli byla mláďata ošetřena ještě týž den, kdy se narodila. Vždy bylo nutno otevřít pupeční provazec a nalít nebo nastříknout dezinfekci dovnitř. Pokud (a to bývá nejčastěji u hříbat) stále krvácí pupeční pahýl, je zde nebezpečí vykrvácení.

Pomoc při krvácení srdečního pahýlu

Pomoc je velmi jednoduchá. Obejměte ústy novorozeněti čumáček a tlamičku a foukněte. Tím změníte tlakové poměry v dýchacím a oběhovém aparátu a krvácení se zastaví. Pokud ne, je možno ještě sterilně podvázat odezinfikovaný pupeční pahýl. Prochladlé mládě je vhodné vytřít do sucha slámou, senem nebo hadrem (pozor, často se stává, že hadr je už mokrý a další „péče” bez výměny hadru stav spíše zhoršuje) a případně vzít prohřát dovnitř dokud neoschne.

Během první půlhodiny se nastavuje termoregulační systém savce

Během první půlhodiny se ale nastavuje termoregulační systém savce, tak je potřeba to příliš nepřehnat, aby mu po zbytek života nebyla zima. Harriot ve svých knížkách popisuje vložení jehněte na chvilku do vyhřáté trouby - ale zdůrazňuji to na chvilku a pochopitelně trouba nesmí být zavřená. A ještě maličkost: V žádném případě do mikrovlnky - mikrovlnka je smrt bez pardónu. Pro jakékoliv zvíře. Pokud Vám přijde postup příliš komplikovaný a máte pocit, že příroda si má pomoci sama, máte pravdu jen do určité míry. V přírodě se druhého roku dožívá maxiálně třetina mláďat, velmi často ale také méně než desetina.

Již před 7000 lety pomáhali lidé ovcím rodit

Na výstavě etruského umění začátkem 90. let byla vystavována údajně nejstarší kniha - hliněná destička popsaná klínovým pismem s obrázkem pomoci rodící ovci. Takže už před 7 000 lety existovali specialisté a problematika byla považována za natolik závažnou, že stálo za to „vydat” učebnici.

Vitamíny a minerály pro správný růst a vývoj mláďat

Pro zdárný vývoj mláďat je vhodné bahnicím doplňovat jednak minerály, zvláště zinek, selen, vápník, měď, hořčík a fosfor (podstatnější než množství je jejich vzájemný poměr) a jednak vitamíny, hlavně E, A, K, - oboje lze snadno a lacino doplnit kompletními vitamínovými směsmi - a jednak je vhodné držet stádo v imunitě proti klostridiovým infekcím, především proti tetanu a sněti šelestivé.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies