Vaše vizitka – předzahrádka

Předzahrádka je prostor, který kolemjdoucímu divákovi poví více o vkusu majitele domu. Víte, jak postupovat při budování předzahrádky? Jaké rostliny jsou vhodné pro slunečné a nebo stinné stanoviště? Poradíme vám!

Květina, motýl

Předzahrádka by měla působit harmonickým dojmem

I když je v současné době trend nebýt viděn, najdou se i takoví, kteří nepreferují vysoké a neprůhledné ploty a chtějí formou předzahrádky kousek sebe ukázat i ostatním. I když plochy pro tvorbu předzahrádky nebývají příliš velké, lze i tak vytvořit velmi reprezentativní prostor. Důležité je, aby předzahrádka působila harmonickým dojmem. Toho docílíme, pokud sjednotíme styl domu se stylem oplocení, vhodnými rostlinami a také doplňky. Je vhodné si předem navrhnout, jak bude budoucí předzahrádka vypadat.

Plánujeme předzahrádku krok za krokem

Při plánování předzahrádky musíme brát zřetel na klimatické a světelné podmínky související s orientací předzahrádky ke světovým stranám. V plánu nesmíme zapomenout ani na vstup do domu. Také si předem rozmyslíme, zda bude součástí předzahrádky příjezdová cesta, zda bude předzahrádka oplocená nebo bude bez plotu apod.

Vstup do domu

Vstup do domu by měl být dostatečně široký (nejméně jeden metr) a vést nejkratší možnou cestou. Vhodné je sladit povrch vstupní cesty s celkovou koncepcí domu. Pro venkovská stavení se nejlépe hodí kamenné cesty, k moderním stavením zase betonová dlažba. Důležité je, aby povrch byl odolný a nebyl za deštivého počasí kluzký. Podél vstupní cesty můžeme umístit truhlíky se sezónními rostlinami, které dodají předzahrádce na barevnosti.

Výběr plotu

Pokud máme postavený dům ve venkovském stylu, nejvíce se bude hodit jednoduchý dřevěný plot, který můžeme obohatit například popínavými rostlinami s velkými květy. K moderním stavbám se nejlépe hodí štěrkové plochy a nebo venkovní dlažba, které lze kombinovat s plotem ze stálezelených dřevin vhodných ke tvarování. Dřeviny mohou být zasazeny v půdě, v květináči a nebo v jiných, dekorativních pěstebních nádobách. Mezi vhodné druhy dřevin pro živé ploty patří zimostráz, tis, zerav, mahónie, bobkovišeň nebo cypřiš.

Trávník nebo pevná plocha?

Základní plochu předzahrádky by měl tvořit nízce posečený trávník. Pokud je prostor pro předzahrádku příliš malý a nebo nemáme čas na jeho pravidelnou údržbu, můžeme trávník nahradit například štěrkem. Velmi efektně vypadá v malých předzahrádkách kombinace dvou až tří pevných materiálů, jako jsou například cihly, dlažba, štěrk, kameny a nebo mulčovací kůra.

Vhodné rostliny do předzahrádky

Na slunné stanoviště jsou vhodné bujně rostoucí okrasné trávy. Oživení předzahrádky mohou pomoci i kvetoucí rostliny (všechny letničky a většina kvetoucích trvalek), které lze pěstovat volně v půdě a nebo v kamenných nádobách. Vhodné a velmi efektní jsou i nízké stromy s kulatou či úzkou korunou (například zakrslé formy javorů, akátů, apod.) a nebo kombinace růží na kmínku se zakrslými formami jehličnanů. Pro stinné místa se hodí plicníky, huseníky, vřesy a vřesovce, barvínky, rozchodníky, nízké druhy botanických rododendronů, hebe, mochny, konvalinky, bergénie, čemeřice, ostřice nebo škornice.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies