Vaříme pro děti - 1.díl

Při vaření musíme dbát na to, aby strava byla pestrá, chutná a bohatá na všechny vitamíny, které děti potřebují. Již od útlého věku bychom měli dítě učit jíst zeleninu, ovoce a libové maso.

Dítě s melounem na trávníku

Recept na knedlíčky z tvarohového těsta ( pro 4 osoby )

500 g měkkého tvarohu, 200 g pšeničné krupice, hrubá mouka, 1 vajíčko, 150 ml mléka, sůl, ovoce, kysaná smetana, cukr na posypání

Jak budeme postupovat

Tvaroh, mléko, vajíčko a sůl smícháme, přisypeme mouku a pšeničnou krupici tak, aby nám vzniklo hladké, pružné těsto. Těsto pořádně propracujeme a vytvoříme váleček. Nakrájíme na plátky, které válečkem na nudle rozválíme na tenší placku, do které zabalíme kousek čerstvého, omytého ovoce a vytvoříme kulatý knedlík.

 

Může to být jahoda, menší meruňka, broskev, kuličky borůvek, rybízu, maliny apod. Dáme vařit do slabě osolené vařící vody asi 10 minut, scedíme a propíchneme vidličkou. Na talíř naložíme knedlíky, doprostřed dáme velkou lžíci kysané smetany, můžeme pokapat rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem.

Recept na rizoto s tuňákem a brokolicí ( pro 4 osoby )

200 g předvařené rýže, 2 plechovky tuňáka v oleji, půlka brokolice, strouhaný tvrdý sýr, sůl

Jak budeme postupovat

Rýži si uvaříme v hrnci s osolenou vodou podle návodu na krabičce. Brokolici si rovněž uvaříme do měkka v osolené vodě. Scedíme a necháme okapat. Nakrájíme ji na menší kousky a spolu s tuńákem a troškou jeho oleje vmícháme do hotové scezené rýže. Promícháme a prohřejeme. Podle chuti osolíme. Na talíř pomocí namočené naběračky vytvoříme kopeček, který zdobíme tenkými plátky rajčat a posypeme strouhaným sýrem. Podáváme se zeleninovým salátem, nebo kompotem.

Recept na krůtí kostky s mrkví a hráškem ( pro 4 osoby )

600 g krůtího masa ze zadního stehna, 1 menší cibulka, 3 lžíce oleje, sůl, mletý pepř, 1 sáček mražené mrkve s hráškem, 1 polévková lžíce hladké mouky

Jak budeme postupovat

Omyté maso nakrájíme na kostky asi 2 x 2 centimetry. Na hlubší pánvi rozehřejeme olej, přisypeme drobně nakrájenou cibulku, chvilku posmažíme a přidáme maso, které ze všech stran opečeme a osolíme.

 

Zalijeme troškou vody a pod pokličkou dusíme skoro do měkka. Do masa vsypeme pytlík zeleniny, zavaříme a zahustíme moukou, kterou jsme rozmíchali v troše studené vody. Mícháme a ještě vše spolu povaříme asi 8 minut. Nakonec dochutíme solí a mletým pepřem. Podáváme se šťouchanými bramborami a zeleninovým salátem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies