Vánoční versus velikonoční kaktus

Vánoční a velikonoční kaktus není tatáž rostlina, jak si mnozí z nás mylně myslí. Jsou to dva rozdílné druhy kaktusů, které jsou charakteristické zakončením jednotlivých článků, dobou kvetení a také tvarem a barvou svých květů.

Schlumbergera neboli vánoční kaktus.

Velikonoční kaktus (Foto:sxc.hu)Rhipsalidopsis neboli velikonoční kaktus

Rhipslidopsis gaertneri, označovaný jako velikonoční kaktus, je rostlinou řadící se do čeledi kaktusovitých (Cactaceae) a pocházející z deštných pralesů Brazílie. Dosahuje do výšky maximálně 30 centimetrů. Jeho tělo tvoří světle zelené, malé, ploché a zaoblené články, na nichž se na jaře objevují květy zvonkovitého tvaru a našedlé barvy. Své označení „velikonoční“ získal Rhipslidopsis podle období květu, vykvétá totiž v období Velikonoc a symbolizuje tak příchod jara.

Schlumbergera neboli vánoční kaktus

Vánoční kaktus (Foto:sxc.hu)Vánoční kaktus, latinsky Schlumbergera truncatus a Schlumberga buclei (případně také bývá nabízen pod názvem Zygocactus ), jsou rostliny řadící se stejně jako Rhipsalidopsis, do čeledi kaktusovitých (Cactaceae). Pochází z jižní Ameriky a jako pokojové rostliny se s oblibou pěstují po celém světě, včetně Evropy. Jejich tělo je tvořeno také plochými články, které jsou na koncích zubaté a na kterých se v období květu, tedy od října do ledna objevují dvoustranné, symetrické květy se skosenou květní trubkou, které mohou být dle druhu bíle, žlutě, růžově, červeně či fialově zbarvené (v různé sytosti). Svou přezdívku „vánoční kaktus“ Schlubergera získala podle doby květu. Nejčastěji totiž vykvétá právě v období Vánoc.

Základní rady pro pěstování vánočního a velikonočního kaktusu

Rhipsalidopsis i Schlumbergera mají podobné nároky na pěstování. Vyžadují mírně zastíněné stanoviště, bez přímých slunečních paprsků. Co se týče zálivky, tak ta by měla být mírná – substrát by neměl být nikdy suchý, avšak ani přemokřený. Následkem přemokření se na rostlinách objevují různé choroby, jenž mohou mít za následek jejich úhyn. Rostlinám vyhovuje pravidelné rosení a letnění na venkovním, avšak zastíněném stanovišti.

Během doby kvetení rostliny zaléváme vydatněji a nemanipulujeme s nimi, protože hrozí opadání květů! Hnojíme je jednou za měsíc, a to speciálními tekutými hnojivy určenými pro kaktusy, které zředíme s vodou v poměru, jenž je uveden na příbalovém letáku zvoleného hnojiva.

Ideální pěstební teploty by se měly pohybovat od 15 do 25°C. Pěstební substrát by měl být mírně kyselý a měl by obsahovat 1 díl drnovky, 1 díl listovky, 1 díl rašeliny, 1 díl písku a antuku. Nutná je také dobrá drenáž.

Během období vegetačního klidu, které má Rhipslidopsis v období od října do ledna a Schlumbergera od ledna do března, snížíme pěstební teplotu na cca 17°C a omezíme zálivku.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies