Vánoční hvězda – Poincézie

Mnozí lidé nakupují rostlinu zvanou Vánoční hvězda jen o Vánocích a jakmile odkvete a uschne, zbavují se jí. Pokud jí však věnujete správnou péči, může Poincézie zdobit váš stůl po celý rok.

Vánoční hvězda

Všeobecně o vánoční hvězdě

Květina lidově nazývaná Vánoční hvězda je neodmyslitelnou součástí Vánoc. Pochází z Mexika, kde dorůstá rozměrů malého stromu. Má zelené listy se žlutým žilkováním a několik barevně odlišných – sytě červených listů. Ty se začínají zabarvovat v období končícího podzimu a začínající zimy (doba, kdy se zkracují dny). V zimě rostlina také kvete a dosahuje největší krásy. Možná právě proto zkrášluje náš interiér právě o Vánocích.

Vánoční hvězda – přesný název

Vánoční hvězda (latinsky Euphorbia pulcherrima) neboli Poincézie má několik dalších názvů – říká se jí také Pryšec nádherný, Kristova koruna nebo Květ svaté noci.

Dejte pozor už při nákupu vánoční hvězdy

Při nákupu Vánoční hvězdy se ujistěte, zda jsou listy sytě zbarvené a zda mezi nimi najdete poupata. Již rozkvetlá či odkvetlá Vánoční hvězda totiž brzy uvadá, listy opadají a o Vánocích se tak červených okrasných listů nedočkáte. Pozor dejte také při převozu rostliny z obchodu domů, aby neomrzla. Pro jistotu si ji nechejte zabalit.

Vánoční hvězda – jak ji pěstovat o Vánocích

Květinu pěstujte na světlém místě v běžné pokojové teplotě. Zálivka by měla být střední, tedy aby substrát nebyl nikdy suchý ani mokrý, dobré je udržovat stálou vlhkost. Můžete ji občas orosit a na jaře přidat hnojivo.

Vánoční hvězda – jak ji pěstovat po celý rok

Pokud chcete, aby Vánoční hvězda zdobila váš interiér po celý rok, budete jí muset věnovat trochu více péče. Po odkvětu a odpadu listů rostlinu postavte na tmavší místo a zalévejte ji pouze mírně. V březnu výhony zkraťte asi na deset centimetrů – tím začnou růst výhony nové. Po prořezání je dobré rostlinu přesadit a znovu omezit zálivku.

Vánoční hvězda a získávání žádoucího zabarvení

Vánoční hvězda se začíná zabarvovat během zkracujících se dnů. Vy ji však můžete tuto iluzi uměle vytvořit. Od konce září rostlině ponechávejte maximálně 10 hodin denního světla a po zbytek dne je zatemněte. O Vánocích se dočkáte přímo předpisového zbarvení.

Nestačí vám jedna Vánoční hvězda?

Při prořezávání rostliny můžete nechat oddělenou část zakořenit ve sklenici s vodou a získat tak novou rostlinku. Nové rostlinky sázejte do květináčů se směsí listovky, drnovky, pařeništní zeminy a písku.

Vánoční hvězda a její jedovatost

Při poranění z rostliny vytéká mléčná šťáva – latex. Ta je mírně jedovatá, proto se vyhýbejte kontaktu s vodou z rostliny (např. při řízkování), mohla by vaši pokožku podráždit.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.6 Počet: 15 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies